CONVERTOR
in
Rezultat:
Rezultat+TVA:
TVA:
Amenda record pentru o banca importanta, fiindca a manipulat rata dobanzii
Amenda record pentru o banca importanta,…
100 de milioane de dolari este amenda primit de o…
Suedia se confrunta cu probleme dupa ce a eliminat aproape complet banii lichizi din circulatie
Suedia se confrunta cu probleme dupa…
Parlamentul Suediei cauta solutii pentru a forta cumva bancile comerciale…
Creditele continua sa se scumpeasca, ROBOR se apropie de 3% pe an
Creditele continua sa se scumpeasca, ROBOR…
Creditele in lei cu dobanda variabila vor continua sa fie…
Credite online cu semnatura electronica, peste 1500 de credite intr-o singura luna
Credite online cu semnatura electronica, peste…
O noua institutie de creditare isi updateaza serviciile la noul…
Cursul valutar leu euro, o buna oportunitate pentru moneda nationala
Cursul valutar leu euro, o buna…
Pentru marti, 22 mai 2018, BNR afiseaza cursul leu/euro la…

Cursul valutar rand sud african (ZAR)

Pentru Africa de Sud avem un curs valutar rand sud african (ZAR), moneda oficiala a Zonei Monetare Comune intre Africa de Sud, Swaiziland si Lesotho. Din aceasta zona facea parte si Namibia, dar intre timp s-a retras continuand insa sa foloseasca randul ca si moneda legala. Abrevierea randului se face prin simbolul R iar cosul ISO 4217 este ZAR.
Aparut in anul 1961, odata cu intemeierea Republicii Sud-Africane, randul a inlocuit lira sud-africana, circuland in bancnote de 10,20,50, 100 si 200 , precum si intr-un numar de 9 monede. Numele are origini in limba engleze, de la White-Waters-Ridge, numele crestei pe care a fost construit orasul Johannesburg, locul in care au fost descoperite cele mai multe zacaminte de aur ale tarii africane.
Mult timp tara a avut un curs valutar rand sud african foarte ridicat, cu un nivel peste al dolarului american. Insa treptat, problemele politice si masurile aplicate impotriva statului pentru apartheid i-au micsorat valoarea, astfel ca la finele anului 1989, randul avea un curs valutar de peste 2,5 ranzi pentru 1 dolar american, deprecierea continuand in anii ‘90 pana la 3 ranzi pentru 1 dolar USD. Dupa atacurile teroriste din 2001, cursul a ajuns la un nivel critic de aproape 14 ranzi pentru 1 dolar.
Apoi cursul randului a avut o evolutie sinuoasa cu cresteri si scaderi bruste si spectaculoase, cu maxim in 2006, apoi scadere, un alt punct de varf in 2011, urmata de o scadere constanta pana in prezent. Desi are servicii financiare de calitate si profitabile, crizele nesfarsite din agricultura si minerit erodeaza economia, care in ca rezista datorita faptului ca e bine diversificata, ramanand a doua mare economie a continentului african, cu o pozitie de lider pentru produsele fabricate.
Dupa anul 2011, scaderea activitatii economice a continuat, iar in prezent, cu toate ca anul 2016 a fost ceva mai bun, rata de crestere este inca la un nivel jos. Se estimeaza ca rata PIB-ului va creste putin pe parcursul anului 2017, insa depinde foarte mult de conditiile de mediu, intrucat agricultura este foarte importanta. In 2016, secetele prelungite a provocat stagnarea nivelului PIB-ului, prin urmare si consumul privat se asteapta sa fie aproape de pragul de jos, din moment ce este aproximativ 60% din PIB, deci puterea de cumparare va fi foarte mica in continuare.
Pentru moment, reducerea cheltuielilor este prioritatea guvernului, mai ales ca problema principala este reprezentata de companiile de stat, care sunt mari mancatoare de fonduri, iar un alt impediment este problema lipsei investitiilor majore, lucru care face dificila atigerea unor rezultate economice deosebite.
Investitorii se feresc sa aduca fonduri puternice in tara din cauza cresterii tensiunilor politice, mai ales in privinta contestarii legitimitatii presedintelui Zuma, fapt ce mareste sansele de aparitie a datoriilor suverane, inca un mare motiv de ingrijorare pentru investitori. Totusi Africa de Sud este o tara bine industrializata, avand multe sectoare care se descurca bine. Desi are exporturi stabile si solide iar in tara isi desfasoara activitatea numerosi producatori nternationali, sectroul auto este o alta ramura care are de suferit in principal din cauza inflatiei ridicate si ratei mari a dobanzilor, lucruri care micsoreaza puterea de cumparare a vehiculelor pe piata interna. In ultimul timp asistam putem observa un curs valutar rand sud african in scadere fata de doalrul american, fapt ce afecteaza si mai mult industria auto.
Scaderea cursului randului va pune in pericol costurile de productie, care negresit se vor regasi in pretul final al automobilelor.
Mai mult, cursul valutar al randului este in tensiune si din cauza motiunii de cenzura impotriva presedintelui Jacob Zuma, care este in mijlocul unor scandale de coruptie, avand o popularitate extrem de scazuta.