CONVERTOR
in
Rezultat:
Rezultat+TVA:
TVA:
Amenda record pentru o banca importanta, fiindca a manipulat rata dobanzii
Amenda record pentru o banca importanta,…
100 de milioane de dolari este amenda primit de o…
Suedia se confrunta cu probleme dupa ce a eliminat aproape complet banii lichizi din circulatie
Suedia se confrunta cu probleme dupa…
Parlamentul Suediei cauta solutii pentru a forta cumva bancile comerciale…
Creditele continua sa se scumpeasca, ROBOR se apropie de 3% pe an
Creditele continua sa se scumpeasca, ROBOR…
Creditele in lei cu dobanda variabila vor continua sa fie…
Credite online cu semnatura electronica, peste 1500 de credite intr-o singura luna
Credite online cu semnatura electronica, peste…
O noua institutie de creditare isi updateaza serviciile la noul…
Cursul valutar leu euro, o buna oportunitate pentru moneda nationala
Cursul valutar leu euro, o buna…
Pentru marti, 22 mai 2018, BNR afiseaza cursul leu/euro la…

Cursul valutar DST ( XDR )se refera la evolutia pe piata financiara a Drepturilor Speciale de Tragere

Cursul valutar DST ( XDR )se refera la evolutia pe piata financiara a Drepturilor Speciale de Tragere, adica moneda stabilita in mod oficial pentru Fondul Monetar International. Este formata prin suma valorilor a patru valute: dolar USD, euro, yen japonez si lira sterlina si la fiecare cinci ani se recalculeaza, fiind insa raportata in fiecare zi fata de dolarul american.
Initial DST a aparut in anul 1969 ca si un suplinitor al monedei aur in cadrul tranzactiilor international iar pana in anul 1999, inainte de introducerea euro, pozitia lui o detineau marca germane si francul francez.
DST are rolul de etalon monetar si reprezinta o metoda de plata pentru tranzactii desfasurate intre FMI si statele membre si in acelasi timp un mijloc de a face rost de moneda nationala convertibila pentru statele membre UE.
Un alt rol al DST este acela de a denomina unele instrumente financiare private. In momentul aparitiei era un curs valutar DST de 0.88867 grame de aur dar dupa renuntarea la sistemul ratei de schimb fixe drepturile de tragere au primit rolul unui cos de monede majore ce folosesc ca metoda de schimb, de plata in tranzactiile internationale.
Valuta DST a luat fiinta ca un raspuns la indoielile si limitarile aurului si a dolarului USD, care erau pana atunci singura modalitate de a realiza decontarile internationale, marindu-se astfel nivelul de lichiditate pe plan international prin faptul ca se completeaza valutele de rezerva.
Un alt motiv al aparitiei monedei DST sau XDR este cel al sustinerii comertului la nivel international si a tranzactiilor financiare, intrucat oferta de dolari USD si aur nu era suficienta pentru a asigura o crestere constanta a comertului. La doar cativa ani dupa ce a aparut XDR Sistemul Breton Woods a facut o miscare majora prin care si-a orientat principalele valute catre sistemul de schimb valutar flotant. Pe masura ce a trecut timpul, majoritatea pietelor financiare s-au dezvoltat si din ce in ce mai multe guverne sase imprumute cu fonduri, urmarea fiind cresterea puternica a rezervelor lor internationale, fapt ce a provocat scaderea ponderii DST ca valuta de rezerva.
Valuta DST pe care o detin statele membre ale FMI poate fi convertitat in valuta libera prin schimbul convenit intre tari sau urmand recomandarea FMI de catre tarile cu o economie puternic dezvoltatea sa cumprere drepturi special de tragere de la tarile mai putin dezvoltate. De asemenea tarile care fac parte din FMI pot imprumuta aceasta valuta speciala din rezervele FMI, cu dobanzi foarte convenvabile, facand asta pentru a-si echilibra balanta de plati.
Incepand cu 2015 FMI a anuntat un curs valutar DST care se va modifica pentru ca se va schimba felul in care este calculate aceasta valuta, si anume se va face calculand costul mediu ponderat al valutelor din cos. Mai mult la sfarsitul lui noiembrie 2015 yuanul, moneda oficiala a Chinei a fost introdusa in cosul de valute al DST. Felul in care se formeaza cursul valutar DST influenteaza direct structura creditelor acordate catre statele member aflate in dificultate, care cer fonduri de asistenta. Abia in octombrie 2016 yuanul a intrat efectiv in compozitia cosului DST, fiind a 3-a valuta ca pondere, adica 10.92%. dolarul continua sa fie valuta cea mai importanta, cu 41.73% iar yenul si lira sterlina au 8.33 si 8.09%.
Introducerea yuanului in cosul DST vine ca urmare a unei masuri de politica monetara pe perioada indelungata ale Chinei, prin care se incearca liberalizarea sistemului valutarsi introducerea pe plan international a monedei nationale, eliminarea treptata a restrictiilor de circulatie a capitalului fiind una dintre masurile adoptate. Prin aceste masuri a fost intarita pozitia financiara a yuanului si a fost pregatita intrarea yuanului in cosul DST. Prin introducerea yuanului in cosul DST, moneda Chinei devine valuta de rezerva, ceea ce inseamna ca Bancile Centrale vor putea sa isi orienteze rezervele de euro si dolari in aceasta valuta, lucru ca va fi benefic atat Chinei dar si altor state care realizeaza relatii comerciale cu China.