CONVERTOR
in
Rezultat:
Rezultat+TVA:
TVA:
Amenda record pentru o banca importanta, fiindca a manipulat rata dobanzii
Amenda record pentru o banca importanta,…
100 de milioane de dolari este amenda primit de o…
Suedia se confrunta cu probleme dupa ce a eliminat aproape complet banii lichizi din circulatie
Suedia se confrunta cu probleme dupa…
Parlamentul Suediei cauta solutii pentru a forta cumva bancile comerciale…
Creditele continua sa se scumpeasca, ROBOR se apropie de 3% pe an
Creditele continua sa se scumpeasca, ROBOR…
Creditele in lei cu dobanda variabila vor continua sa fie…
Credite online cu semnatura electronica, peste 1500 de credite intr-o singura luna
Credite online cu semnatura electronica, peste…
O noua institutie de creditare isi updateaza serviciile la noul…
Cursul valutar leu euro, o buna oportunitate pentru moneda nationala
Cursul valutar leu euro, o buna…
Pentru marti, 22 mai 2018, BNR afiseaza cursul leu/euro la…

Curs Valutar Gramul de Aur

De ce este atât de important un curs valutar aur leu favorabil? Află aici

Evolutia de curs valutar aur leu, influenteaza piata valutara intr-un mod semnificativ , chiar si fara sa lase urme evidente si imediate in piata. Un curs valutar aur leu avantajos influenteaza si ajusteaza raportul leului in raport cu celelalte valute.
La sfarsitul anului 2016 rezerva de aur la BNR s-a mentinut la 103,7 tone, cu o valoare de 3.663 milioane euro.
Rezervele internationale ale României (valute plus aur) la 31 decembrie 2016 au fost de 37.905 milioane euro, fata de 38.124 milioane euro la 30 noiembrie 2016 si fata de 35.485 milioane euro la 31 decembrie 2015.
La sfarsitul lunii august 2011, valorile de curs valutar gramul de aur a atins valoarea de 178.5 lei/gram, pret in crestere cu 20 de lei fata de luna iulie si cu 50 de lei mai mult fata de aceeasi perioada a anului precedent. Apoi la inceputul lunii septembrie pretul aurului a atins un maxim istoric pana la acea data, de 182.9 lei/gram.
Episodul Rosia Montana a reprezentat pentru pretul aurului din acea perioada un moment de tensiuni si fluctuatii, care s-a reflectat mult timp in evolutia aurului pe plan national. Presedintele la acea data, Traian Basescu, sustinea investita, aducand in vedere faptul ca acolo ar putea fi aur si argint mai mult decat pot estima specialistii, ceea ce ar insemna noi locuri de munca, justificand astfel exploatarea. Fiind resurse naturale proprii, este locul si momentul ideal de creare de noi locuri de munca, mai ales in contextul unei puternice instabilitati a valutelor de rezerva, dolarul si euro, a precizat la acel moment presedintele, in cadrul unei emisiuni televizate, la TVR.
In ianuarie 2012, situatia privind exploatarea aurului continua, estimarile fiind pentru continuarea trendului ascendent de curs vlutar gramul de aur leu, fiind prevazut pentru anul 2012 un pret de 2000 de dolari americani pe uncie. Grupul de Servicii pentru Industria Energetica, Miniera si de Utilitati, PwC Romania preciza intr-un raport ca firmele cu rezerve mari de lichiditate vor face achizitii, absorbind astfel companiile mai mici si mai sensibile la miscarile pietei, cu probleme in finantare.
Astfel, spre finele anului 2012, in septembrie, dupa anuntul facut de BCE ( Banca Centrala Europeana), pretul aurului a explodat comparativ cu sedintele anterioare dupa ce seful BCE, Mario Draghi, a declarat ca intentioneaza sa cumpere obligatiuni, in ideea de a ajuta tarile cu probleme din Europa, prin reducerea costurilor acestora de imprumut. Pretul aurului, fiind in stransa relatie cu moneda euro, va creste astfel in urmatoarea perioada.
Situatia privind evolutia cursului aurului se schimba dramatic peste ceva timp, in anul 2015, fiind estimat un curs aur de 1000 USD /uncie, acesta fiind de fapt un prag minim al ultimilor 5 ani, in august avand o lunga perioada de scadere( cateva saptamani), fiind cea mai lunga perioada de corectie din 1999 pana in 2012.
Sentimentul pietei la acea data era ca ca aurul va continua sa scada, atingand chiar 1000 de dolari pe uncie. De-a lungul istoriei s-a observat ca anumiti factori influenteaza permanent cursul aurului.
Cel mai important este fluctuatia dobanzii cheie in SUA dar si nivelul inflatiei globale, pentru ca investitorii cumpara aur in ideea de a se feri de fluctuatiile inflatiei.

Cu o inflatie globala redusa in economiile mondiale importante, oamenii de afaceri nu mai simt nevoia sa cumpere aur drept garantie, astfel suntem marorii unui curs valutar gramul de aur descendent.


Toti acesti factori duc la ideea ca aurul pare sa nu mai fie solutia de rezerva a economiilor mondiale, observandu-se faptul ca in timpul unor crize importante, cum a fost cea din Grecia, pretul aurului nu a fluctuat semnificativ.