CONVERTOR
in
Rezultat:
Rezultat+TVA:
TVA:
Amenda record pentru o banca importanta, fiindca a manipulat rata dobanzii
Amenda record pentru o banca importanta,…
100 de milioane de dolari este amenda primit de o…
Suedia se confrunta cu probleme dupa ce a eliminat aproape complet banii lichizi din circulatie
Suedia se confrunta cu probleme dupa…
Parlamentul Suediei cauta solutii pentru a forta cumva bancile comerciale…
Creditele continua sa se scumpeasca, ROBOR se apropie de 3% pe an
Creditele continua sa se scumpeasca, ROBOR…
Creditele in lei cu dobanda variabila vor continua sa fie…
Credite online cu semnatura electronica, peste 1500 de credite intr-o singura luna
Credite online cu semnatura electronica, peste…
O noua institutie de creditare isi updateaza serviciile la noul…
Cursul valutar leu euro, o buna oportunitate pentru moneda nationala
Cursul valutar leu euro, o buna…
Pentru marti, 22 mai 2018, BNR afiseaza cursul leu/euro la…

Evolutia pentru curs valutar hryvna ucraineana (UAH)

Moneda nationala in Ucraina este grivna sau hryvna (UAH), inca din anul 1996 inlocuind “cuponul”, care a fost folosit doar pentru o perioada de timp, dupa ce Ucraina a iesit din Uniunea Sovietica. Simbolul hrivnei  contine doua linii, taieturi orizontale, la fel ca si yen-ul japonez sau moneda euro, acestea provenind din alfabetul chirilic ucrainean.
Criza din 2009 a afectat bineinteles foarte puternic si evolutia grivnei ucrainene si insa in februarie 2014 moneda Ucrainei reuseste sa ajunga la un nivel foarte scazut, al ultimilor 5 ani de dupa 2009, cauza principala fiind tensiunile politice interne si modificarea in minus a rezervelor bancii centrale. Astfel avem un curs valutar hryvna dolar de 9.4  iar fata de euro sta si mai prost, cursull hryvna euro atingand 12.7 unitati pentru un euro. Cauza acestor fenomene este panica, zvonurile de instabilitate politica si financiara si lipsa rezervelor bancii centrale face imposibila sustinerea din spate monedei ucrainene. Investitorii isi cauta zone de refugiu, se indreapta spre monede straine, iar la asta se adauga si coruptia, cu scoaterea unor sume impresionante de bani din tara. Fitch ratings avertizeaza ca toti acetsi factori sunt un mare pericol pentru stabilitatea si evolutia pozitiva pentru cursul valutar hryvna ucraineana.
Criza politica interna se pare ca a fost declansata de refuzul celor din conducere de a semna acordul de asociere in Uniune, si preferinta pentru partea ruseasca, toata chestiunea degenerand intr-o forma de respingere generala a presedintelui Ianukovici.
Spre sfarsitul lunii februarie 2014, grivna se prabuseste, pe fondul tensiunii continue de la Kiev. Caderea de 7% fata de dolar a fost provocata de decizia de amanare a formarii unui guvern de uniune nationala, avand in vedere ca nu exista un acord in cadrul negocierilor dintre parlament si protestatari. De asemenea pe piata financiara au aprut zvonuri cum ca valoarea grivnei fata de dolar si euro ar trebui slabita, pentru ca noul guvern de la Kiev sa atraga sprijin financiar international, dupa cum scrie Wall Street Journal. Astfel, in acest context, grivna a scazut cu 6,8% fata de dolar USD insa ar fi nevoie de o devalorizare sustinuta a monedei ucrainene pentru ca rata de schimb sa atinga un nivel convenabil, conform analistilor de la Standard Bank din Londra.
Tara are nevoie de un curs valutar hryvna ucraineana stabil si de un guvern de uniune nationala pentru a castiga sprijin financiar international.
In zilele urmatoare Banca Nationala a Ucrainei va limita achizitia de valuta de catre banci, in incercarea de a stabiliza cursul valutar hryvna ucraineana, desi ajutorul international a fost obtinut. Aceasta decizie a fost dur criticata de premierul Ucrainei, Arseni Iateniuk, el sustinand ideea ca aceasta miscare va influenta negativ economia Ucrainei precum si echilibrul sistemului financiar. Mai mult, se pare ca aceasta masura de politica monetara a fost adoptata fara consultarea in prealabil a guvernului, din moment ce premierul sustine ca a aflat de pe internet de aceasta decizie. Aceasta miscare a aparut la doar o zi dupa ce cursul hryvnei ucrainene a inregistrat o pierdere de peste 11%, provocata in special de tensiunile politice si de conflictul cu sepratistii pro-rusi. Deprecierea grivnei este continua, inca de la inceputul anului, in total aceasta avand o scadere de peste 40%.