CONVERTOR
in
Rezultat:
Rezultat+TVA:
TVA:
Cursul valutar euro – leul se apreciaza timid dupa maximul istoric de 4,6495
Cursul valutar euro – leul se…
Cursul euro pentru miercuri 15 noiembrie a fost stabilit de…
Cursul valutar euro in Croatia in urmatorii ani
Cursul valutar euro in Croatia in…
Premierul Croatiei, Andrei Plenkovic, a anuntat luni, 30 octombrie ca…
Cursul valutar euro dupa ce Catalonia si-a declarat independenta
Cursul valutar euro dupa ce Catalonia…
Conform Agerpress, vineri 27 octombrie Parlamentul regional al Cataloniei a…
Desi cursul valutar euro azi este in crestere, Banca Centrala Europeana cere majorarea salariilor
Desi cursul valutar euro azi este…
Desi cursul valutar euro azi este in crestere, Banca Centrala…
Cum este afectat cursul valutar de cresterea exploziva a ROBOR
Cum este afectat cursul valutar de…
Indicele Robor la 3 luni, indicatorul in functie de care…

Cursul valutar lira turceasca ( TRY )

Banca Nationala a Turciei stabileste un curs valutar lira turceasca ( TRY ) in functie de conditiile pietei si de evenimentele economico financiare.
O moneda de aur la inceputuri, lira turceasca in aceasta forma a fost introdusa in 1844 drept moneda oficiala a Turciei si republicii Turce a Ciprului de Nord.1 lira turceasca valora 100 de kurus iar 1 kurus era impartit in 40 de parale. Pe vremea Imperiului Otoman, moneda se numea akce sau aspru, apoi a fost inlocuita de kurus, sau piastru in romana. Initial, Banca Imeriului Otoman tiparise banknote exprimate in kurus cu valoare cuprinsa intre 5 si 5000 de kurusi. Inlocuirea kurusului de catre lira s-a facut in anul 1870, trecerea fiind de la 5 kurusi la 1000 de kurusi. Imediat dupa primul razboi mondial Republica Turcia a schimbat acele bancnote in lire ale Imperiului Otoman cu lira republican, avand-ul drept figura reprezentativa, pe avers, pe Mustafa Kemal Ataturk, urmand ca alte banknote sa fie emise dupa moartea lui Ataturk, in 1938, cu presdintele Ismet Inonu. Nu a durat mult insa si figura lui Ataturk a fost reintrodusa pe aversul bancnotelor, incepand cu anul 1950.
La inceputul anilor 1980 avem un curs valutar lira turceasca de 90 monede turcesti pentru 1 dolar, ajungandu-se in 2001 la 1650000 lire pentru 1 USD. In 2005, au fost taiate 6 zerouri si introdusa “noua lira” sau yeni lira, in turca, cu valoarea de 1.29 pentru 1 USD.
In 2015 septembrie cursul lira turceasca este in continua prabusire, provocata de problemele grave si adanci din economia turca, care in ultimii ani cunoscuse o crestere exploziva, cu mari promosiuni din partea conducatorilor de a ajunge intre primele tari din Europa. Rata de schimb lira turceasca foarte slaba incepe sa isi faca cunoscute efectele negative si in curand marile companii turcesti incep sa aiba probleme. Scaderea cu 30% lira turcesca dolar , in doar cateva luni indica dezechilibrele grave ale economiei, ale politicii incoerente a Turciei precum si disputele permanente intre armata care lupta pe doua fronturi.
Problemele continua pentru moneda turceasca, incercarea esuata a loviturii de stat din 2016 aducand cea mai mare scadere pentru cursul valutar lira turceasca, ajungand la o rata de schimb de 3.0157 fata de dolar. Asistam astfel la cea mai mare cadere de dupa anul 2008.
Inceputul anului 2017 vine cu un curs valutar lira turceasa in continua depreciere, si dupa marirea dobanzii overnight la 9.25% precum si mentinerea dobanzii de refinantare pe saptamana la valoarea de 8%, urmeaza o noua depreciere fata de dolar, ajungand la o rata de 3.737 lire turcesti dolar. Pierderea imensa suferita de lira, un sfert din valoare, fiind o lovitura dura pentru dezvoltatorii ale caror afaceri se bazau pe bunuri din import sau au de plata multe chirii. Principalele afectate sunt marile branduri prezente pe piata turceasca, multe dintre ele disparand brusc din activitatea economica. Prabusirea cursului lirei este adancita si de pasivitatea bancii central si a inflatiei marite. Refuzul continuu de a majora dobanda a dus la o inflatie record de 8.53%, fapt ce a facut preturile sa explodeze avand drept urmare izgonirea investitorilor. Astfel s-a ajuns la un curs valutar lira turceasca dolar de 3.60, nivel minim record pentru moneda turceasca.
Toate pietele financiare asteapta o interventie prompta si certa a Bancii Centrale, in privinta problemei inflatiei. Solutia ar fi o politica monetara rigida, comparabilacu cea aplicata in anul 2015, altfel cursul lirei turcesti va fi in cadere libera. Insa pentru analistii financiari este ingrijoratoare atitudinea presedintelui Erdogan, care se implica nejustificat in problemele economice, el impunand de multe ori Bancii Centrale sa scada dobanda de politica monetara, cu toate ca inflatia era la un nivel record de peste 80%.
Sfarsitul primului trimestru din 2017 vine cu o crestere surprinzatoare dup ace PIB-ul tarii a avut in ultiml trimestru din 2016 un avans mai mare decat fusese estimate, pentru ca gospodariile si-au majorat cheltuielile dupa evenimentele din iulie 2016, cand a esuat lovitura de stat. dup ace au fost publicate aceste date de catre Turkstat, pentru prima data rata de schimb lira turceasca dolar s-a modificat in favoarea lirei, aceasta apreciindu-se cu 0.3% fata de dolar, avand un curs valutar lira turceasca dolar de 3.6430. sunt semen ca Turcia si-ar putea reveni, fiind important ca a evitat recesiunea tehnica iar revenirea moderata de la inceputul anului este primul semn de reabilitare.