CONVERTOR
in
Rezultat:
Rezultat+TVA:
TVA:
Amenda record pentru o banca importanta, fiindca a manipulat rata dobanzii
Amenda record pentru o banca importanta,…
100 de milioane de dolari este amenda primit de o…
Suedia se confrunta cu probleme dupa ce a eliminat aproape complet banii lichizi din circulatie
Suedia se confrunta cu probleme dupa…
Parlamentul Suediei cauta solutii pentru a forta cumva bancile comerciale…
Creditele continua sa se scumpeasca, ROBOR se apropie de 3% pe an
Creditele continua sa se scumpeasca, ROBOR…
Creditele in lei cu dobanda variabila vor continua sa fie…
Credite online cu semnatura electronica, peste 1500 de credite intr-o singura luna
Credite online cu semnatura electronica, peste…
O noua institutie de creditare isi updateaza serviciile la noul…
Cursul valutar leu euro, o buna oportunitate pentru moneda nationala
Cursul valutar leu euro, o buna…
Pentru marti, 22 mai 2018, BNR afiseaza cursul leu/euro la…

Cursul valutar al coroanei suedeze ( SEK )

Cursul valutar al coroanei suedeze ( SEK ) este reglementat conform politicii monetare a Bancii Suediei. Membra a Uniunii Europene incepand cu anul 1995, poporul Suediei a respins in cadrul unui referendum adoptarea monedei euro, drept moneda unic.
La finele anului 2008, existau sperante ca sunt sanse ca opozitia fata de adoptarea monedei unice sa scada,din cauza scaderii puternice a coroanei fata de euro. Astfel la acel moment, cursul coroanei suedeze fata de euro era de 11 coroane.
In 2012 apare in Suedia o situatie foarte rara pe piata financiara, si anume dispare cash-ul din buzunarele populatiei. In multe orase oamenii nu puteau cumpara nici bilete de autobuz cu banii jos, deorece ori le plateau prin sms, ori erau preplatite. Multe banci au renuntat sa mai lucreze cu cash. Desi Suedia a fost prima tara di Europa care a inceput sa foloseasca bancnotele, in 1661, tot ea se pare ca va fi prima care renunta la bancnota, scria Associated Press. Bineinteles ca lipsa banilor lichizi a provocat si neplaceri in randul pensionarilor insa pe de alta parte, chiar si bisericile si-au instalat cititoare de carduri, intrucat enoriasii nu mai folosesc cash. Dupa decizia istorica de a elimina cash-ul din banci, pana si numarul jafurilor a scazut semnificativ. Insa renuntarea la bani lichizi are si efecte negative: a crescut puternic numarul cazurilor de frauda online.
Spre sfarsitul anului 2012 privirile pietei financiare se indreapta din nou spre evolutia pe care o are cursul coroanei suedeze la banci, intrucat multi analisti o vedeau ca fiind moneda de refugiu pe timp de criza financiara. Asta deoarece cursul monedei suedeze inregistrase o evolutie surpinzator de buna, cea mai buna performanta raportata la un cos de valute din pietele dezvoltate, avand o crestere fata de celelalte de 3%, adica dublu fata de coroana norvegiana. Mai mult, tranzactionarea coroanei suedeze se afla pe locul 9 in topul celor mai tranzactionate valute, evaluate dupa in functie de rulajul mediu zilnic de tranzactionare la nivel global, avand un volum de 2.% din totalul tranzactiilor.
Si era evident pentru toata lumea, cursul coroanei suedeze avea motive solide de crestere: economie in crestere si puternica dezvoltare, scaderea datoriei publice si stabilirea obiectivului de a avea excedent bugetar.
Mai mult, si investitorii sunt interesati de Suedia datorita costurilor de finantare convenabile, obligatiunile guvernamentale cu maturitate la 10 ani avand un andamnet de 1.48%, adica similar cu cel al Germaniei. In aceste conditii multe companii de investitii au hotarat sa isi mute capitalul din Franta si Germania, in bancile suedeze.
Multe publicatii financiare, printre care Bloomberg au numit coroana suedeza la acel moment, noul franc elvetian, adica moneda de refugiu a Europei. Motivele? Dobanda mare, economie in crestere si surplus comercial.
Unul dintre motivele cresterii coroanei era si scaderea continua a dolarului, sustinuta de Ben Bernake, presedintele de atunci al Sistemului Federal de rezerva, in incercarea de stimula economia americana. Iar Banca Centrala de la Stockholm nu considerat ca are motive sa intervina pentru a domoli cresterea pe care o avea cursul coroanei suedeze.
La acel moment coroana suedeza se tranzactiona la 6.5723 coroane/dolar, la inceputul lunii iunie.
La sfarsitul anului 2016 Suedia face un anunt suprinzator prin care se pregateste sa faca trecerea la moneda virtuala, inspirata de decizia Bancii Europene de a renunta la bancnota de 500 de euro, si a Bancii Indiei care a eliminat 86% din numerarul in circulatie. In acest context Banca Riksbank, exact cea care a lansat prima bancnota in 1660, anunta lansarea unui studiu de fezabilitate pentru a stabili exact avantajele si dezavantajele introducerii monedei electronice. Noua moneda electronica s-ar numi ekrona, adica coroana suedeza electronica. In Suedia, deja bancomatele sunt din ce in ce mai rare iar bancile renunta treptat la cash.
Cum se poate folosi moneda virtuala? Este foarte asemanatoare cardului de plata, se pot face plati instantanee chiar si in monede straine si este metoda de plata preferata pentru tranzactiile pe internet. A trecut deja mult timp de cand populatia Suediei nu mai este interesata de cursul coroanei suedeze la banci sau casele de schimb, pentru ca nu mai folosesc cash.
La inceputul anului 2017 guvernul Suediei se confrunta cu alta problema in privinta numerarului. A incasat prea multi bani din taxe de la populatie, aproximativ 40 de miliarde de coroane. Problema este ca platile in exces au fost facute intentionat de catre populatie iar guvernul este nevoit sa le returneze, lucru care il va costa mai mult decat daca s-ar fi imprumutat pe piata financiara. Multi oameni folosesc excedentul de taxe platite in locul depzitelor bancare, deoarece dobanda la banci a scazut iar legislatia fiscala prevede ca sumele excedentare din conturile contribuabililor sa aiba o dobanda anuala de 0.56%. aceasta situatie afost si in Elvetia, in anul 2015, cand a fost nevoita sa treaca la dobanzi negative, asta pana guvernul a eliminat dobanzile la depozitele din taxe.