CONVERTOR
in
Rezultat:
Rezultat+TVA:
TVA:
Drive-E, noul motor in 3 cilindri pentru noul SUV Volvo XC40
Drive-E, noul motor in 3 cilindri…
Volvo face un pas inainte si lanseaza pentru noul model…
Romanii isi pot fi din nou proprietari prin “Prima Casa”
Romanii isi pot fi din nou…
Conform declaratiei directorului Fondului National de Garantare a Creditelor pentru…
Incepand cu 14 februarie, Uber va indica tariful exact al cursei prin “upfront pricing”
Incepand cu 14 februarie, Uber va…
Uber aduce o utilizatorilor din Romania o facilitate deja folosita…
Cursul valutar euro leu, dolar/leu a reactionat dupa investirea noului prim ministru
Cursul valutar euro leu, dolar/leu a…
Moneda nationala a inregistrat o apreciere fara de cele mai…
Cursul valutar dolar euro a fost manipulat, Mario Draghi rupe tacerea
Cursul valutar dolar euro a fost…
Conform declaratiei secretarului Trezoreriei americane, Steven Mnuchin, un dolar slab…

Cursul valutar rubla ruseasca ( RUB)

Cursul valutar rubla ruseasca ( RUB), stabilit de Banca Centrala a  Rusiei reprezinta evolutia monedei oficiale a Rusiei, aparuta acum 500 de ani. Initial o bucata de lingou de argint, cuvantul “rubla” ar fi echivalentul marcii cunoscute in timpurile medievale in Europa Occidentala drept masura pentru aur si argint. Pana in prezent rubla, ca si moneda a avut parte de mai multe transformari, in principal din cauza modificarilor valorii acesteia. In anul 1710 rubla ruseasca a fost impartita in 100 de copeici iar moneda de 10 ruble se numeste si “cernovet”, denumire primita de la cernoveturile de aur de pe vremea sovietivilor din 1923, cu valoarea de 10 ruble.
Insa rubla nu a suferit tot timpul astfel de modificari de valoare, pentru o perioada de 200 de ani, de la inceputuri si pana in 1921 valoarea ei a fost fixa. Insa in 1922 a avut loc prima denominare dramatica, si anume moneda a pierdut 4 zerouri, trecand de la 10.000 ruble vechi la 1 rubla noua, fiind atunci emise doar bancnote cu valoarea nominala pornind de la 1 rubla si pana la cea de 10.000 ruble. Peste doar 1 an a avut loc o alta denominare iar rubla noua a trecut de la 1 la 100. Urmeaza o alta generatie de ruble, a 4-a, care aduce in circulatie rubla de aur, intre anii 1924 si 1947, cu valoarea de 50.000 ruble.
Au mai urmat alte 3 denominari, ultima avand loc in anul 1998, noua moneda avand valoarea de 1000 de ruble anterioare. Insa peste doar cateva luni, moneda a pierdut nu mai putin de 70% din valoarea in raport cu dolarul USD, intr-o perioada de doar 6 luni din cauza crizei financiare puternice din Rusia.
Spre sfarsitul anului 2014 avem un curs valutar rubla ruseasca in cadere si fata de euro, Banca Rusiei anuntand vanzarea a 10 miliarde de dolari din rezervele tarii pentru a reusi sa mentina stabilitatea valutei. Chiar si asa, rubla continua sa se devalorieze fata de principalele valute ale lumii.
Cursul valutar rubla ruseasca este dependent de evolutia pretului petrolului si gazelor naturale intrucat acestea sunt principalele surse de venit ale Rusiei, mai mult de 50%.
Inceputul anului 2014 surprinde cu un curs valutar rubla ruseasca la o cotatie in premiera in raport cu euro, depasind limita psihologica de 49 de ruble, moment istoric pentru moneda ruseasca. Specialistii in finante banuiesc starea de tensiune politica care afecteaza tara de ceva vreme pentru aceste fluctuatii puternice. La asta au contribuit si masurile de politica monetara adoptate, prin care ministerul de finante a facut public un nou val de cumparare de valuta straina in incercarea de consolidare a rezervelor anticriza, ca raspuns la deprecierea masiva a rublei, care era pe punctul sa arunce in aer inflatia, motiv suficient pentru Banca Centrala sa creasca dobanda de politica monetara.
Un curs valutar rubla ruseasca fluctuant afecteaza direct si celelalte valute din zona CSI, in special Republica Moldova,in care cei mai multi locuitori muncesc in Rusia si trimit banii in tara.
Decembrie 2014 aduce criza totala in Rusia, cu o valoare de 100 de ruble pentru 1 euro, situatie fara precedent, si 76 de ruble pentru un dolar, casele de schimb valutar fiind inchise efectiv.
In 2015 economia rusa continua sa scada puternic in primul trimestru desi dupa primul trimestru presedintele, Vladimir Putin daduse asigurari ca perioada dificila a fost depasita. In aprilie avem un curs valutar rubla ruseasca de 51,44 pentru un dolar, cotatie in crestere fata de luna decembrie 2014. In acel moment situatia parea sa fie un pic mai buna, in comparatie cu dezastrul ce avusese loc cu 1 an in urma, cand moneda ruseasca a pierdut mai mult de 50% din valoare in raport cu dolarul din cauza problemelor geo politice provocate de actiunile violente ale Rusiei din estul Ucrainei dar si a caderii puternice a pretului petrolului, avand in vedere ca Rusia se bazeaza pe veniturile generate de prelucrarea rezervelor de petrol.
Insa anul 2016 aduce noi surprize neplacute pentru moneda guvernului de la Kremlin, atingand in acest an un nou minim istoric.
Daca in 2014 patura saraca era de aproximativ 16 milioane de oameni, in anul 2016, sunt 20 de milioane de oameni in aceasta situatie, reprezentand 14% din totalul populatiei. Mai mult devalorizarea puternica a monedei rusesti pune in mare pericol pe cei care au credite garantate cu locuinta, ceea ce inseamna ca multi oameni vor ramane fara case. Valoare rublei a scazut din anul 2013 pana in 2016 cu 64%, comparativ cu principalele valute. Multe persoane imprumutate aveau rata la banca mai mare decat salariul, in conditiile in care bancile nu ofera nici un mecanism prin care sa acorde persoanelor imprumutate sansa de redresare. Solutii nu se intrevad intrucat chiar daca oamenii renunta la case, acestea se vand la un pret exprimat in ruble, iar imprumuturile sunt facute in valuta, ori suma in ruble nu poate acoperi pe cea in valuta, tocmai din cauza devalorizarii puternice.