CONVERTOR
in
Rezultat:
Rezultat+TVA:
TVA:
Drive-E, noul motor in 3 cilindri pentru noul SUV Volvo XC40
Drive-E, noul motor in 3 cilindri…
Volvo face un pas inainte si lanseaza pentru noul model…
Romanii isi pot fi din nou proprietari prin “Prima Casa”
Romanii isi pot fi din nou…
Conform declaratiei directorului Fondului National de Garantare a Creditelor pentru…
Incepand cu 14 februarie, Uber va indica tariful exact al cursei prin “upfront pricing”
Incepand cu 14 februarie, Uber va…
Uber aduce o utilizatorilor din Romania o facilitate deja folosita…
Cursul valutar euro leu, dolar/leu a reactionat dupa investirea noului prim ministru
Cursul valutar euro leu, dolar/leu a…
Moneda nationala a inregistrat o apreciere fara de cele mai…
Cursul valutar dolar euro a fost manipulat, Mario Draghi rupe tacerea
Cursul valutar dolar euro a fost…
Conform declaratiei secretarului Trezoreriei americane, Steven Mnuchin, un dolar slab…

Cursul valutar dinar sarbesc (RSD)

Cursul valutar dinar sarbesc (RSD) cunoaste o puternica depreciere la finalul anului 2009, in plina criza finaciara la nivel mondial. In octombrie 2009, moneda Serbiei scade pana la cotatii record ajungand la un raport dinar/euro de 90. Aceasta situatie a aparut pe fondul crize economice international, dup ace marii investitori si-au pierdut curajul de a se lupta pe piete emergente, in dezvoltare. Incercarile disperate ale Bancii Centrale nu au putut opri declinul si dinarul sarbesc a scazut cu 17% din valoarea in raport cu moneda euro, nivel comparat cu cel din august, cand era 75.75 dinari/euro, conform Reuters. In luna octombrie, in prima jumatate, Banca Serbiei a bagat in joc mai mult de 600 de milioane de euro in incercarea de redresa pozitia dinarului sarbesc pe piata monetara international.
Inceputul anului 2009 nu aduce imbunatatiri majore, reprezentantii Bancii Centrale sperand la o revenire abia peste cativa ani. Sunt semne ca Serbia incepe sa iasa din criza dar procesul este greoi, dupa cum declara la acel moment guvernatorul bancii centrale, Radovan Jelasic, citat de Reuters. Mai mult, problema este lipsa increderii in moneda Serbiei, in puterea ei financiara si economica insa se pare ca sistemul bancar a putut rezista presiunilor internationale si locale.
In luna mai 2009, FMI  acorda Serbiei un imprumut de 3 miliarde de euro pentru ca tara sa reuseasca sa iasa din criza. Desi estimarile initiale pentru 2009 erau de o scadere a economiei Serbiei cu 2%, la inceputul anului, banca centrala a realizat ca situatia este mult mai grava si a revizuit estimarile, la o scadere de 6% pentru anul 2009 si de 2,5% in 2010. cu un deficit bugetar estimat de 4,6% din PIB pentru 2009, FMI a constatat ca Serbia a suferit o deteriorare abrupta si grava a economiei, asta dupa ce fusese stabilit cadrul initial de acordare a imprumutului, la finele lui 2008. Bineinteles ca Serbia nu este singura tara care a apelat la imprumuturi straine pentru a iesi din incurcatura financiara ce a urmat crizei economice mondiale.
Astfel, economia Serbiei a avut de suferit in 2008 si inceputul lui 2009, acest lucru avand efecte imediate asupra unui curs valutar dinar sarbesc deja slabit de problemele interne.
Dupa aproape 5 ani de criza, luna mai 2013 aduce primele vesti bune, in tara care a fost prima dintre statele europene afectate de criza financiara mondiala, se vede in sfarsit o imbunatatire a situatiei finaciare. astfel evolutia dinarului sarbesc este cel putin intereseanta, dupa parerea analistilor d ela Noble Securities, din momnet vedem un crus valutar dinar sarbesc cu o apreciere de 1,18% asta dupa ce Banca Serbiei a luat masuri de limitare a aprecierii bruste a monedei nationale.
Evolutia dinarului sarbesc in sens pozitiv a fost un efect al estimarilor si sfaturilor facute de Comisia Europeana cu privire la iminenta aderare a Serbiei la UE, drept efect pozitiv al acordului dintre Belgrad si Pristina de normalizare a relatiilor. Bineinteles, la asta a contribuit si o economie puternica, aflata in crestere, cu o prognoza pentru 2013 de 2%, desi cu doar un an in urma, aminteste un oficial al Bancii Centrale, dinarul sarbesc a scazut cel mai mult fata de euro, dintre toate monedele europene.
Revenind in anul 2018, presedintele Comisiei Europene, Juncker sustine ca abia 20125 este o data posbila pentru aderarea Serbiei si Muntenegrului la UE, intrucat momentan aceste 2 state nu se incadreaza in cerintele de aderare, dupa cum informeaza Agerpress. Aceasta data este doar orientativa, atrage atentia Juncker si pana cele doua tari nu vor respecta intocmai normele UE privind aderarea, acest lucru nu va fi posibil.