CONVERTOR
in
Rezultat:
Rezultat+TVA:
TVA:
Amenda record pentru o banca importanta, fiindca a manipulat rata dobanzii
Amenda record pentru o banca importanta,…
100 de milioane de dolari este amenda primit de o…
Suedia se confrunta cu probleme dupa ce a eliminat aproape complet banii lichizi din circulatie
Suedia se confrunta cu probleme dupa…
Parlamentul Suediei cauta solutii pentru a forta cumva bancile comerciale…
Creditele continua sa se scumpeasca, ROBOR se apropie de 3% pe an
Creditele continua sa se scumpeasca, ROBOR…
Creditele in lei cu dobanda variabila vor continua sa fie…
Credite online cu semnatura electronica, peste 1500 de credite intr-o singura luna
Credite online cu semnatura electronica, peste…
O noua institutie de creditare isi updateaza serviciile la noul…
Cursul valutar leu euro, o buna oportunitate pentru moneda nationala
Cursul valutar leu euro, o buna…
Pentru marti, 22 mai 2018, BNR afiseaza cursul leu/euro la…

Cursul zlotului polonez ( PLN )

Cursul zlotului polonez, stabilit de Banca Centrala a Poloniei este consecinta politicii monetare a Bancii Nationale a Poloniei precum si a influentelor evenimentelor economice international. Vechiul zlot ( PLZ ), creat in 1950 a fost inlocuit in anul 1995 de noul zlot (PLN), drept urmare a schimbarilor si crizei financiare aparute in anii 1990 din cauza hiperinflatiei. Astfel, cursul 1 zlot polonez a echivalat 10.000 PLZ, adica vechiul zlot.
De ce scade cursul zlotului polonez
Polonia este una dintre tarile din Europa in care se obisnuiesc asa zisele calatorii de cumparaturi, adica oamenii isi fac cumparaturile uzuale peste granira, datorita fluctuatuatiilor puterniceale principalelelor valute. In luna mai 2009, in special in partea de nord a Poloniei, lituanienii, vecinii Poloniei au descoperit o oaza de preturi mici aici, datorita scaderii puternice a cursului zlotului polonez. Orasele poloneze de cateva zeci de mii de locuitori sunt asaltate saptamanal de cumparatorii lituanieni in cautare de piete noi si preturi mici. Ingrijorarea marilor investitori cu privire la consecintele crizei a avut drept efect un curs pentru zoltul polonez in scadere dramatica, ceea ce a fost pe placul vecinilor Poloniei. Astfel cursul zlotului era 4.42 zloti/euro, scadere cu 31% fata de anul precedent. Volumul vanzarilor de produse de consum zilnic a crescut de la 100-200 de kg intr-o zi, la o tona-doua pe zi.
Fenomenul cumparaturilor peste hotare a devenit insa o problema pentru Lituania, fiind foarte costisitor,deoarece afacerile au de pierdut foarte mult atunci cand consumatorii isi procura bunurile din alta tara.
La inceputul anului 2015, dup ace Banca Elvetiei a hotarat eliminarea plafonului pentru francul elvetian, zlotul s-a depreciate cu 16% fata de franc, dealtfel toate monedele din Europa de Est inregistrand scaderi puternice dupa aceasta decizie. Aceasta scadere a venit pe fondul ingrijorarii investitorilor ca se va mari volumul de credite nereturnate la timp, din cazua aprecieii monedei elvetiene. Zlotul polonez a scazut cu 16%, ajungand la 4.1968 unitati pentru un franc. In Varsovoa actiunile la bursa pentru Getin Noble Bank au scazut cu 15% iar titlurile Millenium Bank si PKO Bank Polski, cea mai mare banca au pierdut 6.2%. Anul 2015 se anunta a fi foarte dificil pentru consumatorii polonezi care au contractat credite in franci elvetieni, stabilitatea financiara a Poloniei fiind pusa sub semnul intrebarii dupa deprecierea puetrnica a zlotului.
La acel moment bancile din Polonia aveau in portofoliu credite ipotecare in franci in valoare de 131 miliarde de zloti, adica 46% din totalul creditelor de locuinte, conform informatiilor furnizate de autoritatea de reglementare a pietei financiare.
In martie 2015, Banca Centrala a Poloniei preconizeaza o apreciere pentru cursul zlotului polonez in contextul politicii monetare a BCE, prin programul de relaxare cantitativa si micsorarea dobanzii la 1.5%, in conditiile in care analistii asteptau o modificare mult mai mica.
Banca nationala a Poloniei, Narodowy Bank Polski a coborat puternic dobanda din cauza reducerii nvelului inflatiei si pentru a tine piept evolutiei in sus a zoltului, asta dupa ce Banca Centrala a Europei a anuntase ca va demara procedurile de relaxare cantitativa – QE, prin achizitia de titluri de stat si private insumand 60 de miliarde de euro lunar, pana la finele lui 2016.
Introducerea pe piata a unor lichiditati cu un volum atat de mare va avea ca efect atragerea atentiei investitorilor catre instrumente financiare cu randamente mai mari din zona tarilor din Europa de Est, unde dobanzile sunt inca la nivele mai amri comparative cu cele din Vest.
BCE a pastrat dobanda pentru zoba euro la 0.05%, si in aceasta situatie diferenta dintre dobanda din Polonia si cea din zona euro, este de 1.45% iar marja intre dobanda de politica monetara si inflatia poloneza era de 2.8%.
Peste exact un an, in martie 2016, Autoritatea de Reglementare din Sectorul Financiar din Polonia avertizeaza ca adoptarea unei legi de conversie in moneda nationala a creditelor in valuta ar avea consecite dezastruoase pentru economia Poloniei. Majoritatea creditelor ipotecare ale polonezilor contractate in perioada 2007-2008, erau in franci elvetieni si cei mai multi dintre polonezi au dificultati la rambursare, din cauza ca francul s-a apreciat cu 80% fata de zlot. Creditele in franci elvetieni reprezinta 14a5 din totalul creditelor din sectorul bancar, egale cu 8% din PIB-ul Poloniei.
Bancile din Polonia sunt oricum intr-o situatie dificila din cauza ratei dobanzii foarte mici, iar adoptarea legii de conversie ar insemna pentru banci costuri de aproape 6 miliarde de dolari.