CONVERTOR
in
Rezultat:
Rezultat+TVA:
TVA:
Canada si Uniunea Europeana au facut primul pas in cadrul Acordului CETA
Canada si Uniunea Europeana au facut…
CETA – Acordul Economic si Comercial Cuprinzator, se refera la…
Uniunea este ingrijorata de starea comunitatii europene daca Brexit-ul are loc
Uniunea este ingrijorata de starea comunitatii…
Conform agentiei Reuters, Ministrul de Finante al Germaniei este profund…
Bitcoin, moneda cu cea mai rapida crestere
Bitcoin, moneda cu cea mai rapida…
Bitcoin este moneda cu cea mai puternica si stabila evolutie.…
Evolutia monedei euro depinde clar de politica BCE dar nu afecteaza performantele companiilor, declara Comisarul European Pierre
Evolutia monedei euro depinde clar de…
Sambata, in cadrul unei conferinte desfasurate in nordul Italiei, Comisarul…
Tensiunile legate de conflictul din Coreea de Nord aduce euro la cel mai inalt nivel fata de dolar din ultimii 2 ani
Tensiunile legate de conflictul din Coreea…
Conform Bloomberg, racheta balistica lansata de Coreea de Nord asupra…

Cursul coroanei norvegiene ( NOK )

Cursul coroanei norvegiene ( NOK ) este stabilit de Banca Centrala a Norvegiei, a carei moneda este subdivizata in 100 ore. Abrevierea locala pentru coroana este kr.
Coroana a fost stabilita drept moneda oficiala in 1875, dup ace Norvegia s-a alaturat Uniunii Monetare Scandinava, formata in 1873, iar dup ace in anul 1914 Scandinava s-a dizolvat, Danemarca, Norvegia si Suedia au decis sa pastreze coroana drept moneda nationala. Facand parte din Uniunea Scandinava, coroana era evaluate la 0.403226 grame de aur pur. Etalonul aur a fost suspendat abia in anul1931, cand coroana a fost evaluate in functie de lira britanica, la o rata de 19.9 coroane pentru 1 lira, iar fata de dolar a fost cotata la 4.4 coroane pentru un dolar.
In anul 1992, Banca Centrala a Norvegiei a decis sa renunte la rata de schimb fixa si sa foloseasca una flotanta. Pana in anul 2002, moneda NOK a fost puternica, in acest an atingand valoarea record de 9 coroane pentru un dolar si euro.
In martie 2009, dupa ce francul elevetian a suferit o depreciere puternica, investitorii au cautat o moneda de refugiu, si la acel moment multi analisti au fost de parere ca moneda norvegiana ar putea lua locul francului elvetian. Coroana a fost singura valuta care a avut o evolutie mai buna decat cea a dolarului in anul 2009, avand o crestere de 3 procente fata de dolar si de 11% fata de euro. Mai mult, coroana nu parea sa fie afectata de criza financiara care cuprinsese celelalte economii din intreaga lume.
Evolutia pretului titeliului este cel mare factor care influenteaza cursul coroanei norvegiene iar in anul 2015, dupa ce cotatia petrolului a scazut puternic, Norvegia ia masuri pentru a ajuta cel mai mare exportator petrolier din vestul Europei, si reduce dobanda cheiei la un nivel minim record. Astfel comisia de politica monetara a Bancii Centrale a decis ca dobanda sa fie 0.75%, in scadere de la 1%. Acest nivel este cel mai redus, din anul 1816, cand a fost infiintata Banca Norvegiei.
Dupa aceasta deciie, cursul coroanei norvegiene a coborat fata de dolar pana la cel mai scazut punct din ultimii 13 ani, ajungand la 8,4861 coroane/dolar, cotatie la care mai fusese in anul 2002, aprilie. Avand in vedere ca in Norvegia 20% din PIB-ul tarii este generat de companiile petroliere si de gaze natural, deprecierea puternica a determinat aceste firme sa renunte la toate investitiile sis a concedieze mii de oameni.
Spre finalul anului 2015, dupa ce criza refugiatilor a luat amploare, Norvegia a facut anuntul ca va face eforturi si modificari fiscal pentru a putea plati refugiatii. Astfel a fost scumpita electricitatea si tarifele transportului aerian pe parcursul anului 2016, pentru a face fata unui volum record de refugiati. Mai mult, guvernul a cerut companiilor de stat plata suplimentara de dividend, pentru a spori fondul de cheltuieli publice. Norvegia previziona pentru anul 2016 un numar de 35.000 de refugiati, avand in vedere criza cu care se confrunta Europa, cea mai grava de dupa Al Doilea Razboi Mondial.
Pe 30 septembrie 2014, Banca Centrala a Norvegiei hotaraste sa investeasca asa numitii petrodolari, in moneda NOK. Astfel, pentru prima data in istorie, Norvegia va converti o parte din sumele in valuta castigate din vanzarea petrolului, in coronae norvegiene, cu scopul de face fata cheltuielilor bugetare. Va cumpara 250 de milioane de coronae pe. Dupa acest anunt, cursul coroanei norvegiene a urcat cu 0.7% fata de dolar.
Aceasta masura de politica monetara este una remarcabila pentru tara Nordica, care a infiintat un fond suveran de 860 miliarde de dolari, bani castigati din vanzarea de titei din ultimele 2 decenii. Toate veniturile in valuta ale Norvegieimerg astfel la acest fond suveran, care creste puetrnic de la an la an. Din anul 2005, fondul s-a marit de patru ori, pana la finalul lui 2014. Acest deposit suveran a fist constituit in anul 1996, pentru a preveni o criza a economiei de 500 de miliarde de dolari. Insa acest fond a crescutmult peste asteptari asa incat Norvegia este acum cea mai bogata tara scandinava.
In anul 2017, Fondul suveran a ajuns la un nivel record al randamentului, depozitul creste cu 285 milioane de dolari, in fiecare zi. In august 2017, Fondul a avut profit de 202 miliarde de coronae, adica 26 miliarde dolari iar actiunile fondului au urcat cu 3.4%.
Fondul Suveran controleaza 1.3% din actiunile la nivel mondial. Majoritar, aceasta companie investeste la bursa insa intentioneaza sa isi extinda actiunile.