CONVERTOR
in
Rezultat:
Rezultat+TVA:
TVA:
Decizia BNR: dobanzi plafonate la credite si diferentiate dupa tipul de moneda si credit
Decizia BNR: dobanzi plafonate la credite…
Leul inregistreaza azi o usoara scadere in raport cu principalele…
Certificate Tezaur cu randament de 3% si cursul valutar euro
Certificate Tezaur cu randament de 3%…
Pentru 27 martie 2018 BNR afiseaza un curs valutar euro…
Cursul euro leu, foarte aproape de un prag istoric
Cursul euro leu, foarte aproape de…
Cursul leului se apropie de un prag istoric fata de…
Recomandarile FMI in privinta dobanzilor la credite si cursul valutar euro
Recomandarile FMI in privinta dobanzilor la…
Consultarile dintre FMI si autoritatile romane privind dobanzile la credite…
Cursul valutar euro/leu influentat de Robor
Cursul valutar euro/leu influentat de Robor
Miercuri, 14 martie cursul euro/leu a fost 4.6622, o urcare…

Cursul valutar peso mexican (MXN) depinde de evolutia dolarului american

Cursul valutar peso mexican (MXN) a fost pentru o perioada cursul oficial al Americii de Nord, in perioada iuie 1785 - aprilie 1792, cand a fost in schimb introdus dolarul american, acesta fiind exprimat in functie de peso, la o rata de 1 doalr/1 peso. Pana in 1857, peso mexican a continuat sa fie folosit ca si moneda oficiala, iar in Canada, acest lucru s-a intamplat pana in 1858.
Interesant este ca semnul folosit si in ziua de astazi pentru a indica actualul dolar american, si anume”$”, provine tot de la peso mexican, acesta fiind prima moneda oficiala care a folosit acest semn.
Cursul valutar peso mexican este foarte cautat si cunoscut in ziua de astazi, fiind a 12-a cea mai tranzactionata valuta din lume, iar in America Latina este pe primul loc ca si volum al tranzactiilor.
Peso este cunoscut pentru stabilitatea de care a dat dovada de-a lungul timpului, singurele probleme fiind in perioada de criza a petrolului, dupa 1970, cand inflatia a provocat o depreciere fortata a MXN, acest lucru schimbandu-se o data cu emiterea noului peso de catre Guvernul Mexicului. Schimbul valutar a avut loc la rata de 1000$ pentru 1N$.
Sfarsitul anului 2011 soseste cu ideea de incertitudine in privinta valutelor din Europa iar analistii de la Morgan Stanley si-au pus increderea in puterea monedei mexicane. Nesiguranta economica care s-a instalat in Europa face ca puterea financiara sa se orienteze spre alte valute si exista speculatia ca peso mexican va fi castigatorul anului. Piata financiara se asteapta ca in 2012 euro sa sufere din cauza recesiunii ce a cuprins intreaga Europa, iar acest lucru ii va face pe investitori sa se orienteze spre dolar american si yen japonez. In privinta dolarului, cei de la Morgan Stanley se asteapta sa se aprecieze fata de toate valutele.
La sfarsitul anului 2016 se inregistreaza un curs valutar peso mexican in depreciere istorica, atingand minimul ultimilor ani pe fondul nelinistii existente in piata din cauza posibilei alegeri ca si presedinte a lui Donald Trump, lucru care ar provoca tensiuni in relatia economica si comerciala cu SUA. Avand in vedere ca Mexic este dependenta din punct de vedere economic de americani, temerile analistilor privind continuarea deprecierii, erau indreptatite. Din acest motiv, cursul peso dolar ajunge la 21.30 MXN pentru un dolar, asta dupa ce plecase de la nivelul de 18.5 inainte de alegerile prezidentiale. Dupa ce Ministrul de Finante mexican, Jose Meade a confirmat ca nu are pregatita nici o masura de a stopa scaderea peso mexican lucurile s-au agravat. La asta s-a adaugat si declaratia lui Donald Trump ca va construi un zid la granita dintre SUA si Mexic pentru a impiedica imigratia ilegala si va reveni asupra Acordului de liber schimb nord american semnat de SUA, Canada si Mexic.
Sfarsitul anului 2016 si inceputul lui 2016 continua in acelasi trend descendent pentru cursul valutar peso mexican si economia tarii. Industria isi pierde din putere din cauza scaderii productiei de petrol si a problemelor aparute in fabrici si constructii, se reduc investitiile si drept urmare economia continua sa scada.
Un curs valutar slab pentru peso inseamna bineinteles putere de cumparare slaba a consumatorului si astfel comparativ cu alte 61 de valute, peso-ul mexican raporteaza a treia cea mai mare variatie negativa a anului 2016. Au de suferit astfel industria automobileleor, in scadere cu 0.9%, care bazata fiind pe export catre SUA, are de suferit cel mai mult. La fel si sectorul agro alimentar, este afectat din cauza monedei slabe cu putere mica in fata costurilor imense ale ingrasamintelor de import si preturilor internationale reduse. Sectorul constructiei de asemenea este prevazut sa sufere o scadere de pana la 30% in anul 2017.