CONVERTOR
in
Rezultat:
Rezultat+TVA:
TVA:
Amenda record pentru o banca importanta, fiindca a manipulat rata dobanzii
Amenda record pentru o banca importanta,…
100 de milioane de dolari este amenda primit de o…
Suedia se confrunta cu probleme dupa ce a eliminat aproape complet banii lichizi din circulatie
Suedia se confrunta cu probleme dupa…
Parlamentul Suediei cauta solutii pentru a forta cumva bancile comerciale…
Creditele continua sa se scumpeasca, ROBOR se apropie de 3% pe an
Creditele continua sa se scumpeasca, ROBOR…
Creditele in lei cu dobanda variabila vor continua sa fie…
Credite online cu semnatura electronica, peste 1500 de credite intr-o singura luna
Credite online cu semnatura electronica, peste…
O noua institutie de creditare isi updateaza serviciile la noul…
Cursul valutar leu euro, o buna oportunitate pentru moneda nationala
Cursul valutar leu euro, o buna…
Pentru marti, 22 mai 2018, BNR afiseaza cursul leu/euro la…

Cursul leului moldovenesc (MDL)

Curs valutar Leu Moldovenesc (MDL)

Curs leu moldovenesc (MDL) - In 2015 cursul leului moldovenesc cunoaste o puternica depreciere, atingand pe 18 februarie un maxim istoric absolut, de 24.01 lei pentru un euro si 21.09 lei pentru un dolar american.


Previziunile analistilor finaciari cu privire la curs valutar leu moldovenesc


Centrul Analitic Independent Expert Group considera ca deprecierea este cauzata in principal de restrictiile comerciale la vinuri, fructe, produse din carne de porc aplicate de Rusia, precum si criza din Ucraina. Este banuita drept cauza si tranzactia indoielnica facuta de cele 3 banci, Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank, tranzactie numita in presa moldoveneasca drept jaful secolului. Cea mai proasta parte este tendinta de oscilare a valutei, care provoaca o puternica instabilitate economica. Aceasta instabolitate ii afecteaza negativ in special pentru cei care consuma produse de import, adica mai toata populatia tarii, din moment ce mai mult de70% din produsele consumate provin din import. De exemplu, in 2014,volumul importurilor a fost de doua ori mai mare decat cel al exporturilor, iar acest lucru se materializeaza in preturi mari pentru populatie.


Deprecierea leului moldovenesc


Insa cursul leului din Moldova la un nivel scazut nu ii favorizeaza in totalitate nici macar pe exportatori, deoarece acestia sunt constienti ca un MDL slab are consecinte nefaste asupra intregii economii, fapt ce ii afecteaza si pe ei. Cu un curs valutar leu moldovenesc la nivel scazut fata de principalele valute,incasarile sunt mai mari pentru cei care fac export, dar restul sunt scumpe, asa ca nu ii avantajeaza.
Miscarile in cursul MDL sunt una din motivele pentru care sunt majorate preturile la gaze si energie, insa acestea trebuie modificate intr-o forma corecta, adaptata la nevoile pietei din Moldova si in concordanta cu legile si politica economica, astfel incat agentii economici sa poata inregistra profit.
Despre cursul leului din Moldova se stie ca are o volatilitate crescuta. Insa unii specialisti considera ca deprecierea nu este neaparat un lucru nefavorabil, atata timp cat are loc intr-un anumit ritm, lent, si in anumite conditii de piata. Mai degraba volatilitatea reprezinta un risc pentru investitori, punand intreaga piata financiara intr-o lumina proasta.
In data de 17 februarie 2015, titlurile media din Moldova avertizau despre jaful de la BEM, Banca de Economii. Leul moldovenesc a avut o cadere accentuata, iar Banca Nationala incerca sa sugereze ca anumite cauze externe au provocata asta. Marele jaf se refera la fenomenul in care au fost cumulate din banci aproximativ 17 miliarde lei moldovenesti, cu care a fost cumparata valuta, aproape 1 miliard de euro, si apoi scoasa din tara. Acest export imens de valuta a provocat o crestere imensa fata de leu. Practic valuta a devenit un bun foarte scump, in special pentru importatori, care aveau nevoie de valuta. Astfel din 22 octombrie 2014 pana in 18 februarie 2015 cursul dolarului fata de leu a crescut 30% iar fata de euro cu 16%. BNM a intervenit pe piata, vanzand valuta din rezervele valutare. Insa gaura era de un miliard de euro, deci ar fi fost nevoie de un alt miliard de euro, pentru a se echilibra situatia. De asemenea, BNM a marit rata de refinantare, ceea ce va avea ca efect marirea dobanzii acordate la credite si depozite, deci mai multi bani ce se vor aduna in depozite si a marit rezervele obligatorii ale bancilor, astfel ca vor fi obligate sa aiba in conturi mai multi bani.
Aceste masuri vor avea ca efect micsorarea presiunii de cumparare a valutei.
Pe parcursul anului 2016 lucrurile s-au linistit si piata valutara din Moldova a fost stabila. BNM a reusit sa controleze oscilatiile valutare, fiind un cumparator activ de valuta, completandu-si rezervele valutarecu 400 milioane de USD. IN 2016, leul moldovenesc s-a depreciat cu 1.6% fata de dolar american iar fata de euro s-a apreciat cu 2.8%. la inceputul anului 2017, un dolar era cotat la 19.88 lei moldovenesti iar un euro la 20.88 lei. Pentru 2017 analistii financiari prevedeau o apreciere continua fata euro, multumita finantarilor externe. Deprecierea cursului MDL fata de dolar a avut loc ca urmare a exporturilor reduse dar si oscilatiei dolarului pe piata internationala, precum si politicii retinute a BNM.
La inceputul anului 2017 se previzioneaza o crestere economica care va favoriza stabilitatea valutara, mai ales in urma semnarii acordului cu FMI. Prognoza de crestere economica pentru 2017 este de 2.8%.
BNM este pregatitia sa mentina in 2017 un curs MDL stabil.
Banca centrala are rezerve suficiente pentru a ajusta deficientele pietei valutare, avand in vedere ca in 2016 si-a completat rezervele cu jumatate de miliard de dolari USD. Astfel la sfarsitul lui 2016, rezervele erau de 2,205 miliarde USD, majorate cu 25% fata de anul 2015. Singurul aspect are trebuie tinut sub control este credibilitatea si stabilitatea sistemului bancar moldovenesc, avand in vedere ca 3 banci mari detin peste 65% din totalul activelor banacre. Un sistem bancar transparent si credibil reprezinta un mediu atragator pentru investitoriii straini si impulsioneaza cresterea economica.