CONVERTOR
in
Rezultat:
Rezultat+TVA:
TVA:
Canada si Uniunea Europeana au facut primul pas in cadrul Acordului CETA
Canada si Uniunea Europeana au facut…
CETA – Acordul Economic si Comercial Cuprinzator, se refera la…
Uniunea este ingrijorata de starea comunitatii europene daca Brexit-ul are loc
Uniunea este ingrijorata de starea comunitatii…
Conform agentiei Reuters, Ministrul de Finante al Germaniei este profund…
Bitcoin, moneda cu cea mai rapida crestere
Bitcoin, moneda cu cea mai rapida…
Bitcoin este moneda cu cea mai puternica si stabila evolutie.…
Evolutia monedei euro depinde clar de politica BCE dar nu afecteaza performantele companiilor, declara Comisarul European Pierre
Evolutia monedei euro depinde clar de…
Sambata, in cadrul unei conferinte desfasurate in nordul Italiei, Comisarul…
Tensiunile legate de conflictul din Coreea de Nord aduce euro la cel mai inalt nivel fata de dolar din ultimii 2 ani
Tensiunile legate de conflictul din Coreea…
Conform Bloomberg, racheta balistica lansata de Coreea de Nord asupra…

Cursul valutar yen japonez (JPY)

Cursul valutar yen japonez (JPY) este stabilit de Banca Japoniei. Dupa cutremurul devastator din 2011, surprinzator, avem un curs valutar yen nu foarte scazut, desi este evident ca economia Japoniei va fi afectata de cheltuielile care se vor face pentru reconstructie. Cu pagube ce depasesc 100 de miliarde de dolari, economia Japoniei este in stare de soc. Totusi analistii prevedeau o evolutie pozitiva a cursului yen euro deoarece Japonia planuieste sa isi repatrieze investitiile din strainatate pentru a avea finantele necesare reconstructiei.
Mai mult, cursul yenului japonez ajunge la cel mai ridicat nivel de dupa al doilea razboi mondial, moneda japoneza fiind cotata pe 16 martie 2011 la 76.52 yeni pentru un dolar.
La doar cateva luni de la aprecierea yenului, banca japoneza a fost nevoita sa intervina pentru a modera aceasta crestere, prin vanzarea de yeni pe piata. Exista ingrijorarea ca o apreciere brusca si puternica va afecta cresterea economica. Astfel, la inceputul lui august 2011 avem un curs yen dolar de 79 dolari pentru un yen.
Relaxarea politicii monetare urma sa se realizeze prin pastrarea dobanzii cheie aproape de zero, si anume 0.1%, si cresterea sumelor disponibile in piata de la 40.000 de miliarde yeni la 50.000 miliarde yeni. Analistii bancari sunt de parere ca aceasta miscare a Bancii a avut ca tinta limitarea starii de agitatie a pietei si un avertisment pentru speculatori, fara sa aiba drept scop o politica pe termen lung. Un yen puternic nu este de dorit deoarece ar face ca produsele de provenienta japoneza sa fie scumpe in strainatate, ceea ce ar duce la scaderea exporturilor.
Spre sfarsitul anului 2011 problema aprecierii yenului inca persista, dovada ca ministrul de finante, Jun Azumi, a declarat ca autoritatile bancare sunt pregatite de acum pentru masuri decisive, pe termen lung,pe pietele valutare. Aceasta declaratie vine in urma unei saptamani in care yenul s-a apreciat considerabil, in ciuda tuturor avertismentelor si incercarilor bancii centrale. Ministrul face in special referire la cursul yen dolar, a carui rata a scazut brusc, intre 75 si 76 yeni/dolar, asta intr-un timp foarte scurt, fiind convins ca este o miscare pur speculativa, fara nici un temei economic. Nivelul din 21 octombrie 2011, al cursului valutar al yenului fata de dolar, de 75.78 yeni pentru un dolar a determinat toate aceste ingrijorari.
Yenul puternic va provoca scaderea exporturilor, in special a celor din industria auto, ceea ce ar afecta puternic negativ eforturile autoritatilor de recuperare economica a tarii dupa cutremurul din 11 martie.
La mijlocul anului 2012, apar in piata o serie de speculatii legate de cursul euro yen, dupa ce euro s-a intarit cu 0.22% fata de yenul japonez, alungand la un curs euro yen de 100.77 yeni. Moneda nipona s-a depreciat insa in raport cu cele mai multe dintre valute pe baza banuielilor ca Banca Japoniei va extinde stimulentele monetare cu scopul protejarii cresterii economice, miscare ce in mod sigur va afecta cursul yenului.
La inceputul anului 2013 apar fluctuatii puternice ale cursului valutar yeni japonezi fata de euro, dolar si dolar australian, dupa ce in SUA a fost votata o lege fiscala riscanta, care va declansa vanzarea de obligatiuni guvernamentale, crescand cererea pentru active mai riscante. Astfel yenul scade fata de dolar pana la un minim al ultimelor 18 luni iar fata de euro , cursul a ajuns la 115.995 yeni pentru un euro, pe platforma de tranzactionare EBS, acesta fiind cel mai ridicat nivel dupa luna iulie 2011.
In luna aprilie a aceluiasi an, se intampla un lucru interesant, dupa ce Trezoreria SUA trimite un avertisment Japoniei cu privire la interventiile fortate asupra scaderii monedei japoneze. Se stie ca Tokyo a incercat in mai multe randuri sa mentina cursul valutar al yenului foarte jos, in cadrul unor masuri drastice de politica monetara, obtinand astfel un avantaj in competitivitatea economica.
Criticile Trezoreriei americane se refereau atat la Japonia, cat si la China, care de asemenea a avut imixtiuni de amploare pe piata financiara. Insa parerile nu au fost la fel de dure ca si in cazul Japoniei, care a socat pietele financiare la inceputul lunii aprilie cu o crestere puternica a masei monetare prin suplimentarea achizitiilor de obligatiuni si alte active.
O alta perioada de apreciere puternica a yenului urmeaza in anul 2016, cand pretul barilului de petrol a atins pretul de 40 de dolari, din cauza cresterii pe bursele din Asia, determinand cursul yenului sa se duca in sus la randul sau. In iulie 2016, perechea yeni/dolari este la nivelul de 102.83, dupa ce datele economice arata ca inflatia a continuat sa scada pentru a 3-a luna consecutiv, precum si cheltuielile gospodariilor. Aceasta perioada de crestere a monedei nipone pune din nou pe jar autoritatile de la Tokyo, ingrijorate deja de scaderea competivitatii economiei japoneze, care inregistreaza scaderi trimestru dupa trimestru si deflatie 3 luni la rand. Aceste miscari vor determina Banca Japoniei sa ia masuri concrete si eficiente, asta dupa ce introducerea dobandei negative nu a fost suficienta pentru stoparea aprecierii yenului. Toata lumea ar avea de profitat dupa un yen mai slab. Insa asta este greu de obtinut.