CONVERTOR
in
Rezultat:
Rezultat+TVA:
TVA:
Amenda record pentru o banca importanta, fiindca a manipulat rata dobanzii
Amenda record pentru o banca importanta,…
100 de milioane de dolari este amenda primit de o…
Suedia se confrunta cu probleme dupa ce a eliminat aproape complet banii lichizi din circulatie
Suedia se confrunta cu probleme dupa…
Parlamentul Suediei cauta solutii pentru a forta cumva bancile comerciale…
Creditele continua sa se scumpeasca, ROBOR se apropie de 3% pe an
Creditele continua sa se scumpeasca, ROBOR…
Creditele in lei cu dobanda variabila vor continua sa fie…
Credite online cu semnatura electronica, peste 1500 de credite intr-o singura luna
Credite online cu semnatura electronica, peste…
O noua institutie de creditare isi updateaza serviciile la noul…
Cursul valutar leu euro, o buna oportunitate pentru moneda nationala
Cursul valutar leu euro, o buna…
Pentru marti, 22 mai 2018, BNR afiseaza cursul leu/euro la…

Cursul valutar al forintului maghiar ( HUF )

Cursul valutar al forintului maghiar este stabilit de Banca Centrala a Ungariei, tara fiind republica parlamentara, membra a Uniunii Europene inca din anul 2004, facand parte de asemenea din grupul V4, Grupul de la Visegrad, organizatie de cooperare economica din care fac parte alaturi de Ungaria si Cehia,Polonia si Slovacia. Cand vorbim despre moneda maghiara, vom avea un curs forint maghiar exprimat in „100 de forinti maghiari”, convertirea fata de alte valute fiind astfel mai usoara.
In iulie 2008 banca centrala de la Budapesta avertizeaza in privinta unei posibile cresteri a inflatiei provocate de maririle salariale, determinand astfel o majorare a dobanzii cheie. Puterea de cumparare fiind scazuta, la un nivel minim, comparativ cu cel din 2002, cresterile salariale alaturi de alti factori, cum ar fi pretul petrolului, au condus la obtinerea unui nivel al inflatiei destul de ridicat, anuland astfel efectul provocat de intarirea monedei maghiare, forintul.
La inceputul anului 2009, avem un curs pentru forintul maghiar in cadere libera, avand 5 saptamani consecutive de scadere, toate din cauza banuielilor ca Banca Ungariei va reduce rata dobanzii in incercarea disperata de a incetini recesiunea. Astfel, forintul maghiar pierde 2.7%, ajungand la un curs valutar forint de 291.25 forinti/euro, continuand sa scada in urmatoarele saptamani, si ajungand la un declin de 8.4%. Astfel, la lacel moment, forintul maghiar a ajuns pe primul loc intre monedele cu cea mai slaba evolutie de pe pietele din Europa. Aceasta scadere se alatura celor suferite de alte valute de pe pietele emergente ale Europei: coroana ceha, zlotul Poloniei, lira turceasca, leul romanesc.
In luna mai 2011 Guvernul de la Budapesta incearca o miscare care se va dovedi riscanta si neinspirata, printr-un acord cu Asociatia Bancilor din Ungaria, incercand sa vina in sprijinul persoanelor cu credite in valuta. S-a adoptat legea prin care bancile au convertit creditele in euro si franci elvetieni in forinti maghiari, la un curs cu 25% mai putin fata de cel al pietei. Astfel datornicii au primit sansa de a plati creditul la un curs valutar preferential de 180 de forinti pentru un frac, si 250 forinti pentru 1 euro. Aceasta masura a provocat imediat pierderi sistemului bancar de 900 milioane euro. Mai mult, bancile care nu au convertit creditele in forinti maghiari au fost amendate, mai exact 11 banci au fost sanctionate cu 32 milioane de euro, fiind acuzate ca au ajuns in secret la o intelegere prin care incetineau convertirea creditelor. Insa Asociatia Bancilor a demonstrat ca institutiile nu au cum sa realizeze convertirea fara ajutorul Bancii Centrale, in caz contrar, moneda maghiara s-ar prabusi.
Guvernul a continuat cu masurile de protejare a populatiei si a eliminat comisioanele bancare incasate la retragerea din bancomat a unei sume mai mici de 500 de euro, echivalentul salariului mediu din Ungaria. Astfel bancile au mai pierdut inca 141 milioane de euro.
Toate aceste masuri au avut efecte negative puternice pe termen lung asupra sistemului bancar maghiar, multe banci s-au inchis iar Moody’s a coborat ratingurile la mai multe banci din cauza deteriorarii starii economice. In urma acestor ratinguri negative Ungaria a fost catalogata ca fiind o piata financiara de evitat, foarte riscanta si astfel exista riscul ca investitiile pe piata de capital sa ia sfarsit.
La sfarsitul anului 2013, sistemul bancar ungar este zuduit de un scandal,, pentru ca guvernul cere Curtii Constitutionale sa decida starea creditelor bancare in valuta, avand in vedere ca deprecierea forintului le-a provocat mari probleme persoanelor imprumutate in franci elvetieni sau euro. Insa Curtea a salvat situatia si a decis ca imprumuturile nu sunt invalide, imorale si nici camatarie, conform Bloomberg. Bancile din Ungaria au avut mari probleme in acea perioada in acest context, intrucat politica sustinuta de guvern a provocat sistemului bancar ungar pierderi de miliarde de euro.
Unele credite au fost restrucuturate din valuta in forinti maghiari la o valoare preferentiala iar tranzactiile financiare au fost taxate, lucru ce a determinat agentia de rating Fitch sa sugereze si sa confirme rating-ul nedorit „BB” care suprima atragerea unor investitii pe termen lung. Pierderile masive suferite de bancile din Ungaria au fost determinate de neconstitutionalitatea creditelor in valuta care au provocat transformarea imprumuturilor din valuta in forinti. Aceasta conversie a condus la pierderi de pana la 3.5 miliarde de euro.
In 2017 situatia economica s-a redresat considerabil iar piata de capital din Budapesta reuneste 42 de companii, cu o capitalizare bursiera de 23.51 miliarde de euro. In 2016 piata financiara s-a apreciat cu 25%, inregistrand una dintre cele mai bune evolutii din Europa si din lume.
In august 2017 BNR afiseaza un curs pentru 100 de forinti maghiari, de 1.4989 lei, cu o scadere de 0.0015 lei fata de sedinta precedenta. Aceste valori reprezinta o crestere fata de media ultimelor 3luni, pentru cursul a 100 forinti maghiari, insa in prima parte a lumii cursul era sub media de pana acum. Pana in august, cea mai mare valoare a cursului forinti lei a fost de 1.5035 lei iar ce mai mica a fost in aprilie, de 1.4448 lei pentru 100 de forinti.