CONVERTOR
in
Rezultat:
Rezultat+TVA:
TVA:
Amenda record pentru o banca importanta, fiindca a manipulat rata dobanzii
Amenda record pentru o banca importanta,…
100 de milioane de dolari este amenda primit de o…
Suedia se confrunta cu probleme dupa ce a eliminat aproape complet banii lichizi din circulatie
Suedia se confrunta cu probleme dupa…
Parlamentul Suediei cauta solutii pentru a forta cumva bancile comerciale…
Creditele continua sa se scumpeasca, ROBOR se apropie de 3% pe an
Creditele continua sa se scumpeasca, ROBOR…
Creditele in lei cu dobanda variabila vor continua sa fie…
Credite online cu semnatura electronica, peste 1500 de credite intr-o singura luna
Credite online cu semnatura electronica, peste…
O noua institutie de creditare isi updateaza serviciile la noul…
Cursul valutar leu euro, o buna oportunitate pentru moneda nationala
Cursul valutar leu euro, o buna…
Pentru marti, 22 mai 2018, BNR afiseaza cursul leu/euro la…

Cursul valutar kuna croata HRK

Cursul valutar kuna croata (HRK) euro, dolar este stabilit de Banca Nationala a Croatiei. Tara, care face parte din Uniunea Europeana din iunie 2013, are ca scop principal adoptarea monedei unice cat mai repede, cu toate ca pentru moment se confrunta cu un pericol economic provocat de falimentul unui colos financiar, Agrokor, un retailer de dimensiuni internationale, cu peste 70.000 de angajati in Slovenia, 40.000 in Croatia si 20.000 in Serbia si Bosnia. Doar in 2015 colosul financiar a inregistrat cifra de afaceri de 6,5 miliarde de euro, adica 16% din PIB-ul Croatiei. In prezent insa compania are un management de stat, dupa ce a inregistrat pierderi de 442 milioane de euro, in anul 2016. Acest faliment major a provocat in Croatia un curs valutar kuna euro si dolar foarte fluctuant si instabil, provocand o criza financiara majora.
In 2017, in presa din Croatia aparea stirea ca PIB-ul Romaniei l-a depasit pe cel al Croatiei, ultima tara din punct de vedere financiar si economic, din Uniune fiind Bulgaria. Insa din alte puncte de vedere, Croatia este mai solida financiar chiar si decat Bulgaria, si anume raportat la PIB-ul per individ calculat in functie de puterea de cumparare, aici nivelul fiind de 59%, e adevarat in cobarare de la 61%, dupa cum indica datele Eurostat.
In Romania poti cumpara kuna croata de la orice casa de schimb valutar, fiind foarte cautata, datorita ofertelor numeroade de turism, Croatia situandu-se pe o pozitie fruntasa la acest capitol. Orice turist va cauta raportul kuna croata la curs BNR pentru a vedea cu exactitate valoarea fata de euro si ron. In Romania si in Uniunea Europeana poti gasi banci care schimba kuna croata in orice zona.
Motivul acestui succes este faptul ca Croatia etse o tara turistica minunata si preferata de multi dintre romani. Insa din moment ce multi dintre romanii care fac turism in Croatia sunt din Vestul tarii, cele mai multe case de exchange care schimba kuna sunt din Ungaria, mai ales ca rata de schimb kuna/euro este foarte buna, in special in Mako, unde cele mai cautate valute fiind euro si kuna pentru schimb.
In 2015 guvernul anunta un curs valutar kuna croata fixat la un nivel, fata de francul elvetian, in ideea de a veni in sprijinul celor care au credite in franci elvetieni, avand in vedere ca la acel moment erau 60.000 de persoane cu credite ipotecare in aceasta moneda. Intentia guvernului era de a ingheta cursul kuna euro la 6,30 kuna pentru un euro, asta dupa ce banca Elvetiei a anuntat ca  renunta la pragul de 1,2 franci pentru un euro. Aceasta propunere a fost imediat aprobata de Parlament iar in aceste zile a fost inregistrat un curs valutar kuna croata in raport cu francul de 7,6 kuna. Dupa aprobarea hotararii , cresterea francului in raport cu moneda croata a determinat o marire semnificativa a valorii totale a creditelor denominate in franci,ajungand la 27 de miliarde kuna. In aceasta situatie nu se afla doar Croatia, asa cum bine stim, ci multe dintre tarile europene, a caror populatie la inceputul anului 2000 au profitat pentru moment de dobanzile mici oferite de Banca Elvetiei si au contractat credite ipotecare care in timpul crizei financiare s-au transformat in adevarate bombe, din cauza aprecierii puternice a francului elvetian.
In Romania BNR a introdus in 2015 listarea monedei croate, HRK, ca si curs valutar kuna euro sau alte principale valute. Kuna a atins o valoare maxima fata de euro in data de 19 februarie 2015, avand valoarea de 7,72 kuna pentru un euro, dupa cum informeaza datele din partea BCE, iar minimul istoric a fost de 7,5 kune pentru un euro in 26 septembrie 2008.
Kuna croata a mai fost moneda oficiala a Croatiei la inceputul anilor 1900, fiind folosita pana in anul 1945, atunci cand i-a luat locul moneda iugoslava, dinarul, acesta reprezentand moneda croata pana cand Iugoslavia s-a destramat in 1994. In acest an, Croatia reinceput sa foloseasca kuna, cu paritatea 1000 dinari pentru 1 kuna. In raport cu moneda unica europeana Croatia a avut mereu un curs valutar kuna croata euro destul de constant, valorile incadrandu-se intre 7,1 kuna pentru un euro si maxim 7,7 kuna/euro, ceea ce inseamna un grad foarte scazut de volatilitate.