CONVERTOR
in
Rezultat:
Rezultat+TVA:
TVA:
Amenda record pentru o banca importanta, fiindca a manipulat rata dobanzii
Amenda record pentru o banca importanta,…
100 de milioane de dolari este amenda primit de o…
Suedia se confrunta cu probleme dupa ce a eliminat aproape complet banii lichizi din circulatie
Suedia se confrunta cu probleme dupa…
Parlamentul Suediei cauta solutii pentru a forta cumva bancile comerciale…
Creditele continua sa se scumpeasca, ROBOR se apropie de 3% pe an
Creditele continua sa se scumpeasca, ROBOR…
Creditele in lei cu dobanda variabila vor continua sa fie…
Credite online cu semnatura electronica, peste 1500 de credite intr-o singura luna
Credite online cu semnatura electronica, peste…
O noua institutie de creditare isi updateaza serviciile la noul…
Cursul valutar leu euro, o buna oportunitate pentru moneda nationala
Cursul valutar leu euro, o buna…
Pentru marti, 22 mai 2018, BNR afiseaza cursul leu/euro la…

Cursul lirei sterline ( GBP )

Curs valutar lira sterlina (GBP)

Curs valutar lira sterlina ( GBP) - in raport cu dolarul poate fi discutat in noile conditii de piata, dor in functie de momentul BREXIT. Un sondaj realizat in iulie 2017, de Oddschecker arata probabilitatea de a ramane in UE la 79%, fata de 63% in iunie 2017. Oricum pe fondul iesirii din UE, lira a avut printre cele mai puternice evolutii, sfarsitul lui iulie 2017 fiind cea mai buna saptamana din ultimii 6 ani, fapt datorat unor semne ca poporul nu mai sprijina BREXIT la fel de mult.
Fiecare zi in care apare un anunt privind BREXIT reprezinta un moment de apreciere pentru curs valutar lira sterlina fata de principalele valute. Cea mai importanta zi a fost cand pe 17 ianuarie 2017 premierul Theresa May a anuntat ruperea Regatului Unit de Uniune. In discursul de atunci May prezenta prioritatile Marii Britanii, iar printre acestea erau si iesirea din piata comuna si din uniunea vamala. Se dorea o Britanie independenta, autoguvernata si globala, cu un parteneriat cu aliatii din UE, si nu o apartenenta la UE,prin care sunt pe jumatate afara, pe jumatate inauntru. Prin BREXIT se doreste redobandirea controlului asupra frontierelor Regatului Unit, referindu-se la preluarea controlului asupra imigratiei prin introducerea unor restrictii pentru cetatenii UE precum si adoptarea unui nou sistem de vize. In ceea ce priveste permisele de munca pentru Marea Britanie, care in prezent emite anual cel mult 20.000 de vize pentru angajati cu inalta calificare din afara UE, sistemul va ramane acelasi, tot pe puncte, insa fiecare domeniu de activitate va avea propria cota de vize, prioritizand astfel sectoarele pe care guvernul le considera importante pentru economie.
Pana in 2013, 22.000 de imigranti romanI si bulgari au intrat in Marea Britanie, in fiecare an, in sezonul de agricultura iar fermierii si producatorii de alimente fac lobby intens pentru stabilirea unui sistem clar pentru a face fata cererii de forta de munca cu calificare joasa, dupa BREXIT. Presedintele SUA,Donald Trump, a prezis ca BREXIT-ul va fi un succes si ca isi doreste un acord imediat cu Regatul Unit, in contrast cu opinia fostului presedinte, Barak Obama, care a declarat prompt ca daca Marea Britanie ar parasi vreodata UE, ar fi clar defavorizata privind un eventual acord comercial cu SUA.
Trump este convins ca si alte tari vor parasi UE, motivul principal fiind problema migratiei. El a declarat ca daca tarile membre UE nu ar fi fost obligate sa preia refugiati, nu ar fi avut loc BREXIT-ul.


Pe 29 martie 2016, avem un curs valutar lira sterlina in scadere, dupa ce Theresa May a semnat scrisoarea prin care Brexit-ul este declnasat.

Deoarece pentru investitori urmeaza doi ani plini de negocieri pentru iesirea din Uniune, cursul lirei a prezentat o depreciere cu 0.6%, pana la 1.2377 dolari/lira. Un analist al Royal Bank of Scotland afirma ca cei care au vandut sunt investitorii care sunt tematori in privinta Brexit-ului, si orice stire privind date concrete ale Brexit-ului provoaca vanzari masive care determina scaderea cursului lirei.
La sfarsiul lui mai 2016, zvonurile ca Partidul Conservator sustinut de Theresa May, s-ar putea sa nu obtina la alegerile nationale majoritatea voturilor, a provocat o noua scadere puternica pentru cursul GBP, aceasta coborand cu 0.3% la 1.2816 dolari pe unitate, atingand un minim al lunii mai la nivelul 1,2775 dolari. Cursul lira euro a ajuns la 0.8738 euro pe unitate, fiind de asemenea un minim al ultimelor luni.
La sfarsitul lunii iunie, cu ocazia referendumului privind Brexit, firma britanica TransferWise specializata in schimb valutar si transfer bancar a anuntat ca va aplica praguri la tranzactiile care implica lira sterlina, din cauza volatilitatii crescute a cursului lirei in contextul referendumului.
O noua scadere a lirei urmeaza dupa ce guvernatorul Bancii Centrale a Angliei sugereaza noi masuri de relaxare monetara din cauza Brexit, pentru a putea sprijini economia, atentionand starea de incertitudine creata pe piata valutara din cauza planului de iesire din Uniune, care in mod sigur va afecta cresterea economica iar Banca Centrala va trebui sa stimuleze economia. Acestea se vor intampla prin reducerea ratei dobanzii in principiu. Banca Angliei a injectat pe piata bancara 3.1 milarde de lire sterline dupa ce in urma referendumului s-a hotarat iesirea din Uniune, anuntand totodata ca are disponibil mai mult, pana la 250 de miliarde pentru sistemul bancar. Banca Centrala a atentionat in multe randuri ca economia va fi amenintata de o recesiune tehnica daca Brexit-ul are loc.
In ianuarie 2017 asistam la o crestere a cursului lira sterlina cu 2.36% fata de dolar, dupa anuntul premierului britanic privind solicitarea adresata Parlamentului pentru acordul final de iesire din Uniune. Se urmareste negocierea unui acord de comert liber, avantajos pentru ambele parti, o tranzactionare prospera si sigura, intre parteneri de incredere si aliati.