CONVERTOR
in
Rezultat:
Rezultat+TVA:
TVA:
Amenda record pentru o banca importanta, fiindca a manipulat rata dobanzii
Amenda record pentru o banca importanta,…
100 de milioane de dolari este amenda primit de o…
Suedia se confrunta cu probleme dupa ce a eliminat aproape complet banii lichizi din circulatie
Suedia se confrunta cu probleme dupa…
Parlamentul Suediei cauta solutii pentru a forta cumva bancile comerciale…
Creditele continua sa se scumpeasca, ROBOR se apropie de 3% pe an
Creditele continua sa se scumpeasca, ROBOR…
Creditele in lei cu dobanda variabila vor continua sa fie…
Credite online cu semnatura electronica, peste 1500 de credite intr-o singura luna
Credite online cu semnatura electronica, peste…
O noua institutie de creditare isi updateaza serviciile la noul…
Cursul valutar leu euro, o buna oportunitate pentru moneda nationala
Cursul valutar leu euro, o buna…
Pentru marti, 22 mai 2018, BNR afiseaza cursul leu/euro la…

Cursul valutar EURO BNR - Scurt istoric în raport cu LEUL

Tot ce trebuie să știi despre Curs Valutar EURO BNR

Un curs valutar euro BNR favorabil iti poate amplifica afacerea cat ai clipi sau din contra, o poate falimenta. Depinde in ce parte a balantei te gasesti in momentul respectiv. Indiferent de dimensiunea sau tipul business-ului tau, este foarte important sa cunosti valoarea si mai ales evolutia cursului euro, in raport cu diverse valute, ca sa iti poti planifica miscarile pe termen mediu/lung.

Daca aruncam o privire in istoricul curs valutar euro BNR vom vedea ca incepand cu ianuarie 2009, evolutia este oarecum constanta, in sensul ca nu mai exista fluctuatii de sute de puncte, cum s-a intamplat pana in anul 2009.

Daca afacerea ta implica multe tranzactii cu diferite banci, este important de urmarit si nivelul euro pe piata interbancare, acesta fiind diferit de cel afisat de BNR.

Trebuie să știți că orice eveniment politic, social si in special economic va influenta evolutia de curs valutar Euro BNR.

Pe de alta parte pubicarea indicatorilor economici si financiari, unii dintre ei extrem de puternici, vor avea un impact deosebit asupra miscarii cursului euro.

De multe ori BNR intervine pe piata pentru a echilibra lucrurile, desi nu intotdeauna este facut public acest lucru.

Urmarind graficul, in ziua de marti, 04 februarie 2014, vedem o scadere brusca a cursului valutar euro/leu, de 0.77%, comparativ cu ultimele 2 luni, din ziua de 16 decembrie 2013, cand BNR  a anuntat 4.4537 lei/unitate. Astfel avem un curs euro/leu de 4.4589, anuntat de BNR. Motivele par sa fie politice, avand in vedere ca premierul de la acea data, Victor Ponta, a facut un anunt referitor la persoanele cu venituri mici, care au credite in intarziere, vor beneficia de micsorarea ratelor pana la jumatate, pentru o perioada de doi ani. Aceasta facilitate este disponibila pentru persoanele datoare, cu un venit lunar de 1610 lei, adica salariul mediu net, cu conditia sa nu aiba restante mai vechi de 90 zile.

Joi, 20 februarie 2014, BNR  anunta un curs de 4.5239 lei/unitate, deprecierea monedei nationale fiind pe fondul tensiunilor politice din Ucraina. Conform analizei facuta de ING Bank la acea data, BNR incearca se reduca deprecierea leului prin interventii moderate, fapt ce sugereaza de fapt ca este asteptata o perioada in care leul va continua sa scada in raport cu moneda euro. Tensiunile din Ucraina se refereau la Revolutia care a avut drept scop inlaturarea guvernului si a presedintelui Viktor Ianukovici, dupa schimbarea guvernului a fugit in Rusia, fiind apoi cautat si acuzat pentru uciderea unor protestatari, conform Wikipedia. In Revolutia din Ucraina din februarie 2014 au murit 89 de civili.

Luni 14 decembrie 2015, conform unei analize facute de ING Bank, pe fondul unei activitati slabe, specifice lunii de iarna, avem un curs valutar euro leu de 4.5085, cu o scadere de 0.47% fata de sedinta precedenta. Dupa ce vineri, 11 decembrie, euro atinsese pragul istoric de 4.53, avand in spate presiunile externe si vanzarile de titluri de stat, in ziua de luni a urmat corectia, euro depreciindu-se. In aceste conditii este foarte posibil ca BNR sa fi actionat pe piata, atunci cand euro ajunsese la pragul de 4.53, cu scopul de a asigura lichiditate in piata.

Din punct de vedere economic, ziua de 14 decembrie 2015 a fost una destul de calma, vineri seara Moody’s a mentionat posibilitatea schimbarii ratingului Romaniei de la pozitiv la neutru, ducand astfel la un curs valutar euro de 4.51.

Revenind la momentul actual, analistii bancari estimeaza pana la finalul lui 2017 o depreciere a leului, de aproximativ 1.6%, vizat fiind pragul de 4.62 pentru un euro, in decembrie 2017. Conform unei analize a Erste Group, incertitudinea politica din Europa   si politica monetara rigida din SUA sunt in defavorea leului, pe parcursul acestui an. Chiar si BNR pare sa se fi impacat cu aceasta depreciere urmatoare, intrucat Mugur Isarescu, a afirmat recent ca nu vede spatiu pentru aprecierea leului.