CONVERTOR
in
Rezultat:
Rezultat+TVA:
TVA:
Decizia BNR: dobanzi plafonate la credite si diferentiate dupa tipul de moneda si credit
Decizia BNR: dobanzi plafonate la credite…
Leul inregistreaza azi o usoara scadere in raport cu principalele…
Certificate Tezaur cu randament de 3% si cursul valutar euro
Certificate Tezaur cu randament de 3%…
Pentru 27 martie 2018 BNR afiseaza un curs valutar euro…
Cursul euro leu, foarte aproape de un prag istoric
Cursul euro leu, foarte aproape de…
Cursul leului se apropie de un prag istoric fata de…
Recomandarile FMI in privinta dobanzilor la credite si cursul valutar euro
Recomandarile FMI in privinta dobanzilor la…
Consultarile dintre FMI si autoritatile romane privind dobanzile la credite…
Cursul valutar euro/leu influentat de Robor
Cursul valutar euro/leu influentat de Robor
Miercuri, 14 martie cursul euro/leu a fost 4.6622, o urcare…

Cursul valutar EURO-LEU - Scurt istoric

Cursul valutar EURO-LEU - Scurt istoric

Un curs valutar euro favorabil iti poate amplifica afacerea cat ai clipi sau din contra, o poate falimenta. Depinde in ce parte a balantei te gasesti in momentul respectiv. Indiferent de dimensiunea sau tipul business-ului tau, este foarte important sa cunosti valoarea si mai ales evolutia cursului euro, in raport cu diverse valute, ca sa iti poti planifica miscarile pe termen mediu/lung.

Daca aruncam o privire in istoricul cursului euro vom vedea ca incepand cu ianuarie 2009, evolutia este oarecum constanta, in sensul ca nu mai exista fluctuatii de sute de puncte, cum s-a intamplat pana in anul 2009.

Daca afacerea ta implica multe tranzactii cu diferite banci, este important de urmarit si nivelul euro pe piata interbancare, acesta fiind diferit de cel afisat de BNR.

Orice eveniment politic, social si in special economic va influenta evolutia cursului valutar euro. Pe de alta parte pubicarea indicatorilor economici si financiari, unii dintre ei extrem de puternici, vor avea un impact deosebit asupra miscarii cursului euro.

De multe ori BNR intervine pe piata pentru a echilibra lucrurile, desi nu intotdeauna este facut public acest lucru.

Urmarind graficul, in ziua de marti, 04 februarie 2014, vedem o scadere brusca a cursului valutar euro/leu, de 0.77%, comparativ cu ultimele 2 luni, din ziua de 16 decembrie 2013, cand BNR  a anuntat 4.4537 lei/unitate. Astfel avem un curs euro/leu de 4.4589, anuntat de BNR. Motivele par sa fie politice, avand in vedere ca premierul de la acea data, Victor Ponta, a facut un anunt referitor la persoanele cu venituri mici, care au credite in intarziere, vor beneficia de micsorarea ratelor pana la jumatate, pentru o perioada de doi ani. Aceasta facilitate este disponibila pentru persoanele datoare, cu un venit lunar de 1610 lei, adica salariul mediu net, cu conditia sa nu aiba restante mai vechi de 90 zile.

Joi, 20 februarie 2014, BNR  anunta un curs de 4.5239 lei/unitate, deprecierea monedei nationale fiind pe fondul tensiunilor politice din Ucraina. Conform analizei facuta de ING Bank la acea data, BNR incearca se reduca deprecierea leului prin interventii moderate, fapt ce sugereaza de fapt ca este asteptata o perioada in care leul va continua sa scada in raport cu moneda euro. Tensiunile din Ucraina se refereau la Revolutia care a avut drept scop inlaturarea guvernului si a presedintelui Viktor Ianukovici, dupa schimbarea guvernului a fugit in Rusia, fiind apoi cautat si acuzat pentru uciderea unor protestatari, conform Wikipedia. In Revolutia din Ucraina din februarie 2014 au murit 89 de civili.

Luni 14 decembrie 2015, conform unei analize facute de ING Bank, pe fondul unei activitati slabe, specifice lunii de iarna, avem un curs valutar euro leu de 4.5085, cu o scadere de 0.47% fata de sedinta precedenta. Dupa ce vineri, 11 decembrie, euro atinsese pragul istoric de 4.53, avand in spate presiunile externe si vanzarile de titluri de stat, in ziua de luni a urmat corectia, euro depreciindu-se. In aceste conditii este foarte posibil ca BNR sa fi actionat pe piata, atunci cand euro ajunsese la pragul de 4.53, cu scopul de a asigura lichiditate in piata.

Din punct de vedere economic, ziua de 14 decembrie 2015 a fost una destul de calma, vineri seara Moody’s a mentionat posibilitatea schimbarii ratingului Romaniei de la pozitiv la neutru, ducand astfel la un curs valutar euro de 4.51.

Revenind la momentul actual, analistii bancari estimeaza pana la finalul lui 2017 o depreciere a leului, de aproximativ 1.6%, vizat fiind pragul de 4.62 pentru un euro, in decembrie 2017. Conform unei analize a Erste Group, incertitudinea politica din Europa   si politica monetara rigida din SUA sunt in defavorea leului, pe parcursul acestui an. Chiar si BNR pare sa se fi impacat cu aceasta depreciere urmatoare, intrucat Mugur Isarescu, a afirmat recent ca nu vede spatiu pentru aprecierea leului.