CONVERTOR
in
Rezultat:
Rezultat+TVA:
TVA:
Amenda record pentru o banca importanta, fiindca a manipulat rata dobanzii
Amenda record pentru o banca importanta,…
100 de milioane de dolari este amenda primit de o…
Suedia se confrunta cu probleme dupa ce a eliminat aproape complet banii lichizi din circulatie
Suedia se confrunta cu probleme dupa…
Parlamentul Suediei cauta solutii pentru a forta cumva bancile comerciale…
Creditele continua sa se scumpeasca, ROBOR se apropie de 3% pe an
Creditele continua sa se scumpeasca, ROBOR…
Creditele in lei cu dobanda variabila vor continua sa fie…
Credite online cu semnatura electronica, peste 1500 de credite intr-o singura luna
Credite online cu semnatura electronica, peste…
O noua institutie de creditare isi updateaza serviciile la noul…
Cursul valutar leu euro, o buna oportunitate pentru moneda nationala
Cursul valutar leu euro, o buna…
Pentru marti, 22 mai 2018, BNR afiseaza cursul leu/euro la…

Cursul lirei egiptene ( EGP )

Cursul lirei egiptene ( EGP) este periodic afectat de tensiunile politico sociale existente de o lunga perioada de timp. In fiecare luna apar manifestatii, proteste si lupte de strada, toate aceste incidente afectand puernic negativ economia, turismul tarii si moneda nationala, EGP, Egiptul avand un curs valutar pentru lira egipteana puternic fluctuant si instabil.
Anul 2011 a fost plin de astfel de evenimente, toate turbulentele sociale adaugandu-se la un deficit bugetar de 11% din PIB, costuri de finantare pe termen lung ce depasesc 15% si un turism prabusit. Investitiile straine sunt si ele afectate, intrucat nimeni nu si-a mai dorit sa arunce bani intr-un butoi cu pulbere, gata sa explodeze. Rezerva valutara a egiptului scadea dramatic, acoperind doar acteva luni de importuri.
Acordul financiar negociat in luna iunie 2011 cu Fondul Monetar International, pentru un imprumut de urgenta, in valoare de 3 miliarde$, a esuat tot din cauza problemelor politico sociale avand in vedere ca acordul ar fi fost semnat cu un guvern interimar care era controlat din spate de catre armata. In plus, guvernul de la Cairo oricum nu s-ar fi simtit comfortabil cu un imprumut conditionat de FMI, din moment ce era evident ca nu puteau fi respectate conditiile impuse.
In ciuda acestui fapt, in august 2012, in cadrul intalnirii dintre presedintele Mohammed Mursi si seful FMI, Christine Lagarde, Egipt solicita Fondului Monetar International un imprumut de 4.8 miliarde de dolari, cu intentia de a folosi banii pentru revigorarea economiei. FMI, prin intermediul Christine Lagarde a confirmat ca imprumutul va fi acordat, pentru a fi folosit la acoperirea deficitului bugetar rezultat din scaderea dramatica a turismului si a investitiilor straine.
Dupa ce in ianuarie 2011 regimul Mubarak a fost indepartat printr-o revolta populara in Egipt au avut loc turbulente economice profunde, amenintarile privind securitatea tarii, rezervele valutare ajungand la jumatate fata de nivelul dinaintea revoltei si fortand Banca Centrala sa vinda dolari pentru a sprijini cursul lirei egiptene.
Dupa aceasta perioada tulbure, desi Egiptul a primit un ajutor substantial din partea tarilor din Golf, in valoare de 25 miliarde de dolari, autoritatile au injectat acesti bani catre populatie, pentru cresterea consumului.
Abia incepand cu anul 2014 guvernul de la Cairo incearca sa actioneze printr-o serie de proiecte si modificari in incercarea disperata de a obtine noi investitii straine, singurele care pot revigora rapid economia si o pot sustine pe termen mediu si lung. Au fost facute in special modificari privind legea investitiilor, fiind reduse impozitul pe profit individual si corporatist, subventiile pentru combustibil si energie electrica iar in septembrie a fost introdus TVA-ul de 13%. Este de inteles de ce nici un investitor nu este dispus sa isi riste banii intr-un mediu instabil si nesigur, cun un volum foarte mare de datorii restante catre companiile petroliere restante.
Un fenomen ingrijorator apare in privinta cursului lira egipteana dolar, intrucat sumele vandute de Banca Centrala catre importatori la pretul oficial de 8.88 lire egiptene pentru un dolar erau insuficiente iar firmele erau nevoite sa cumpere dolar de pe piata neagra, unde dolarul cursul lira egipteana dolar era la sfarsitul lui octombrie 2016 de 18 lire egiptene pentru un dolar.
In speranta rezolvarii acestor probleme economice si financiare, dupa o pauza de 4 ani, Egiptul a reinceput discutiile pentru obtinerea unui imprumut din partea Fondului Monetar, astfel ca in august 2016 a ajuns la un acord pentru finantare in valoare de 12 miliarde dolari SUA, pentru o perioada de 3 ani, dar asta doar ca parte a unui program complex de aducere la viata a economiei prin reforme fiscale majore. Finantarea de la FMI bineinteles ca este conditionata de obtinerea a 6 miliarde dolari USD din credite bilaterale. Conform declaratiilor reprezentantilor FMI, Egiptul a realizat progrese importante prin reforme fiscale si economice si asigurarea cadrului legislativ care sa permita cresterea economiei pe termen lung, si eforturile de obtinere de finantare a avut succes, prin contributiile Chinei, Arabiei Saudite si tarilor G7.
Reformele fiscale au ca finalitate obtinerea unui curs valutar lira egipteana stabil si atractiv si reducerea deficitului bugetar si deblocarea unor fonduri publice pentru cheltuieli structurale importante cum ar fi sanatatea, educatia, infrastructura sau protectia sociala.
O alta conditie importanta impusa de FMI in cadrul imprumutului a fost trecerea la un curs valutar al lirei egiptene fluctuant, pentru cresterea competivitatii, dezvoltarea exporturilor si turismului, atragerea investitiilor straine, avand ca scop final cresterea economica sustinuta prin crearea de noi locuri de munca si micsorarea volumului de finantare externa.
Acordul cu FMI aduce mai mult decat un aport financiar, acesta reprezinta un vot de incredere ajutand investitorii straini sa capete curaj in aducerea de fonduri. Astfel la 3 noiembrie 2016 Banca Centrala a Egiptului a facut anuntul liberalizarii cursului valutar pentru lira egipteana in raport cu valutele internationale. Nu intamplator in urmatoarele 5 zile dupa acest anunt, cursul lira egipteana dolar USA , anuntat de BCE, a crescut pana la 17.58 lire egiptene , adica exact acelasi nivel de tranzactionare, de pe piata neoficiala, asta inainte sa fie introdus regimul valutar fluctuant.
Aceasta decizie de liberalizare a cursului de schimb al lirei egiptene a fost un pas esential in deblocarea economiei si atragerea investitorilor straini, prin crearea unui mediu de afaceri competitiv si stabil, dupa cum declara si guvernatorul BCE, intr-o conferinta de presa. Toate aceste schimbari fac parte dintr-un program integrat de reforma economica, cunoscut fiind faptul ca resursele Egiptului nu sunt suficiente pentru a sustine cresterea economica si a crea locuri de munca.