CONVERTOR
in
Rezultat:
Rezultat+TVA:
TVA:
Decizia BNR: dobanzi plafonate la credite si diferentiate dupa tipul de moneda si credit
Decizia BNR: dobanzi plafonate la credite…
Leul inregistreaza azi o usoara scadere in raport cu principalele…
Certificate Tezaur cu randament de 3% si cursul valutar euro
Certificate Tezaur cu randament de 3%…
Pentru 27 martie 2018 BNR afiseaza un curs valutar euro…
Cursul euro leu, foarte aproape de un prag istoric
Cursul euro leu, foarte aproape de…
Cursul leului se apropie de un prag istoric fata de…
Recomandarile FMI in privinta dobanzilor la credite si cursul valutar euro
Recomandarile FMI in privinta dobanzilor la…
Consultarile dintre FMI si autoritatile romane privind dobanzile la credite…
Cursul valutar euro/leu influentat de Robor
Cursul valutar euro/leu influentat de Robor
Miercuri, 14 martie cursul euro/leu a fost 4.6622, o urcare…

Cursul coroanei daneze ( DKK )

Cursul coroanei daneze este stabilit de Banca Nationala a Danemarcei , fiind de fapt moneda oficiala a Danemarcei, Groelandei si a Insulelor Feroe Fiind regat, in Danemarca circula doua coroane, una, purtata de Regina Margrethe incepand cu anul 1972, cealalta aflata in circulatie la populatie.
Conform wikipedia.org, in limba daneza, coroana se numeste danske kroner sau kronereste, in limba feroeza donsk krona, iar in groenlandeza Danskinut koruuni. Subdiviziunea este øre, iar o coroana are 100 de øre. In anul 2000, in urma unui referendum, populatia a decis sa nu se alature monedei euro.
Orice moment in care moneda euro este sub amenintare provoaca refugierea investitorilor in coroana daneza. Asta s-a intamplat si septembrie 2013, cand din cauza unei crize pe euro, Danemarca a fost nevoita sa se imprumute pentru prima data la dobanzi negative.
Faptul ca bancile si investitorii au fost nevoiti sa isi caute zone de siguranta a determinat Danemarca sa obtina dobanzi negative pe piata in urma unor emisiuni de obligatiuni, conform agentiei Reuters. Astfel banca centrala a plasat pe piata titluri de trezorerie cu maturitatea la trei, sase si noua luni in valoare totala de 2,32 miliarde coroane daneze (aproximativ 312 milioane euro). Bondurile cu maturitati mai scurte au avut dobanzi negative.
La inceputul anului 2015 investitorii aveau teama ca BND va retrage brusc pragul de schimb valutar, la fel cum a facut si Banca Elvetiei, cu toate ca Banca din Danemarca are aceasta politica de curs valutar al coroanei daneze inca din anul 1930.La acel moment, banca daneza era intr-o situatie similara cu cea a Elvetiei, deorece investitorii cumparau coroane daneze fiind convinsi ca acestea reprezinta active sigure. Si cum toti investitorii vroiau sa profite de situatia din Danemarca, bancile ii asigurau ca traditia plafonului de schimb valutar dureaza de cateva generatii, nu se va schimba prea usor si mai mult, este sustinuta de BCE. Intr-adevar, exista un acord intre Danemarca si BCE prin care orice interventie pe piata valutara cu scopul mentinerii pragului valutar, se face pe perioada nedeterminata si in mod natural, automat.
Ministrul danez al economiei, Morten Oestergaard, afirma ca nu este plauzibila o comparatie intre situatia Elvetiei si a Danemarcei, intrucat coroana daneza va ramane intotdeauna o moneda sigura.
In februarie 2015, Banca centrală a Danemarcei a intervenit pe piata si a „aruncat” obligatiuni ipotecare de 500 de miliarde de dolari, aceasta fiind cea mai mare piata din lume, raportata la numarul de locuitori. In ianuarie 2015, banca mai avusese o interventie, prin vanzare de coroane daneze, echivalentul a 16 mld dolari, avand ca scop scaderea cursului coroanei daneze si protejarea pragului limita intre cursul coroanei daneze si cursul euro, avand in vedere ca investitorii speculanti testeaza rezistenta institutiei, conform Bloomberg.
Insa aceasta miscare a marit rezervele valuatre ale bancii, ajungand la un nivel record de 564.1 mld de coroane . Dobanzile au fost coborate de 3 ori in 2 saptamani, ultima data fiind atunci cand Banca Elvetiei a hotarat sa renunte la pragul de schimb valutar franc/euro introdus in urma cu 3 ani. Este o perioada in care pragul cursului valutar al coroanei daneze este puternic atacat, a avertizat Johan Javeus, analist la SEB AB, cel mai mare trader valutar din Scandinavia. Karsten Biltoft, şeful departamentului de comunicare al băncii centrale daneze incerca sa dea asigurari ca nu există limite în privinţa achizitiilor de moneda straina pe care le efectueaza banca intrucat aceasta poate face rost nelimitat de coroane ca sa poata actiona pe piata valutara sunt unii
Pragul pentru cursul valutar coroana daneza/euro a fost fixat in 1999, cand Danemarca s-a alăturat Mecanismului European de Schimb Valutar (ERM2). Conform acestuia, Banca Naţională a Danemarcei (BND) impreuna cu BCE trebuie sa mentina un curs de schimb relativ flexibil fata de euro, astfel incat cursul coroana daneza sa fluctueze doar cu o variatie de plus-minus 2.25%. Aceasta politica monetara practicata de banca daneza a dus la un randament foarte mic al obligatiunilor de stat, printre cele mai mici din lume, indreptandu-se chiar spre valori negative.
Atunci cand exista intrari mari de capital, exista si posibilitatea ca vanzarea de obligatiuni guvernamentale sa fie suspendata, fapt ce provoaca scaderea si mai puternica a randamentului obligatiunilor guvernamentale daneze.