CONVERTOR
in
Rezultat:
Rezultat+TVA:
TVA:
Amenda record pentru o banca importanta, fiindca a manipulat rata dobanzii
Amenda record pentru o banca importanta,…
100 de milioane de dolari este amenda primit de o…
Suedia se confrunta cu probleme dupa ce a eliminat aproape complet banii lichizi din circulatie
Suedia se confrunta cu probleme dupa…
Parlamentul Suediei cauta solutii pentru a forta cumva bancile comerciale…
Creditele continua sa se scumpeasca, ROBOR se apropie de 3% pe an
Creditele continua sa se scumpeasca, ROBOR…
Creditele in lei cu dobanda variabila vor continua sa fie…
Credite online cu semnatura electronica, peste 1500 de credite intr-o singura luna
Credite online cu semnatura electronica, peste…
O noua institutie de creditare isi updateaza serviciile la noul…
Cursul valutar leu euro, o buna oportunitate pentru moneda nationala
Cursul valutar leu euro, o buna…
Pentru marti, 22 mai 2018, BNR afiseaza cursul leu/euro la…

Cursul coroana ceha ( CZK )

Cursul coroana ceha ( CZK ) este interesant de urmarit, avand in vedere ca este o valuta care nu depinde neaparat de cursul euro. Desi nu are un curs de schimb fix in raport cu euro, este una dintre putinele valute ramase pentru care la un moment dat a fost stabilit un plafon de tranzactionare. Cursul CZK, urmaresteevolutia coroanei, moneda oficială a Republicii Cehe. Pe 8 februarie 1993, dupa dizolvarea Cehoslovaciei, coroana cehă a înlocuit coroana cehoslovacă, în Republica Cehă, la un curs de schimb de 1:1.
Coroana ceha este momentan singura unitate monetara a tarii, Republica Cehă fiind membră a Uniunii Europene din mai 2004, însă nu si a Uniunii Monetare Europene.
Teoretic se incearcainlocuirea monedei cu euro, insa nu inainte de anul când Republica Cehă va îndeplini criteriile de admitere la Mecanismul European al Ratelor de Schimb (MCE II / ERM II) și asta doar daca solicita acest lucru, avand in vedere ca unul din principalele partide ale Cehiei, partidul liberal ODS nu este de acord momentan cu aderarea la moneda unică europeană, euro, pe motiv ca acest lucru ar impiedicacresterea economiei nationale
In decembrie 2013, Banca centrală a Cehiei declara oficial ca nu sustine trecerea la moneda euro, unul dintre angajamentele luate odata cu aderarea la Uniunea Europeana. Pentru a reusi sa scada preturile Cehia folosesteincepand cu sfarsitul lui 2013, deprecierea cursului coroana ceha, lucru pe care nu ar fi putut sa ilfaca daca ar fi membru al uniunii monetare.
Dupa momentul in care Cehia a ieşit din recesiune, la mijlocul lui 2013, banca centrală şi ministerul finanţelor au cerut să nu fie stabilită o dată fixa pentru introducerea euro, desiPraga îndeplineşte multe dintre criteriile de aderare stabilite prin Tratatul de la Maastricht, care i-ar permite să se alăture statelor din zona euro.
La acel moment, chiar si poporul ceh refuza adoptarea monedei unice, insa din moment ce este membra UE, este obligata la un moment dat sa faca si acest pas. Un bun exemplu este Letonia, care a adoptat moneda euro desicetatenii s-au opus. Singurul motiv care tinea Cehia sa nu adopte euro, este acela ca guvernul foloseste coroana ceha ca si arma de lupta impotriva recesiunii si deflatiei.
Astfel la 7 noimebrie 2013 banca centrala a Cehiei a anuntat că va interveni pentru a avea un curs coroana ceha de 27 coroane pentru un euro. Cu o zi înainte, coroana se tranzacţiona la 25,8 unităţi pentru un euro. Pe 8 octombrie, moneda cehă atinsese maximul ultimelor şapte luni în raport cu euro, de 25,5 coroane pentru un euro. Noul curs pentru coroana ceha anunţat de bancă arata o depreciere a monedei cu 6% comparativ cu nivelul din 8 octombrie.
În perioada 7-20 noiembrie, banca a introdus pe piaţă peste 200 mld. coroane (7,5 mld. euro) pentru a menţine cursul. Marţi, cu o zi înaintea raportului, moneda a scazut mai mult faţă de euro. Miercuri, 18 decembrie, cursul coroanei a urcat la 27,7 coroane/euro.
Insa la acel moment era greu de zis daca deprecierea cursului coroanei va fi suficient pentru a reactiva economia tarii. Ideea este ca populatia nu prea este de acord masurile Bancii iar economia tarii se aseamana foarte mult cu cea a Greciei, care era in criza. Au existat multe comentarii si zvonuri legate de aceste actiuni ale bancii, si de aceea reprezentantiibancii au pastrat chiar un spatiu special pe pagina de web pentru a da explicatii legate de aceasta problema, insa o politica mai agresiva de atat va fi greu de” inghitit” in viitor
După data de 15 ianuarie, când Banca Națională a Elveției a renunțat la pragul francului, cursul de schimb fix din întreaga lume a ajuns în centrul atenției.
În Europa, s-a incercat din rasputeri,gasirea unor valute asemanatoare si aici se face referire la: coroana daneză (DKK) și coroana cehă (CZK).
Nationalbanken din Danemarca (Banca Centrală) a fost nevoita sa scadadobanzile de trei ori, ajungand la 0.5%, si sa vanda echivalentul a aproximativ 100 miliarde coroane daneze (13 miliarde euro sau aproximativ 5% din PIB-ul Danemarcei) în intervenții reale pe piață în ianuarie. Pentru coroana cehă, desi nu are curs de schimb fix față de euro, Banca Națională Cehă a declarat un plafon de 27.00 la cursul EUR/CZK drept instrument de politică monetară pentru a evita deflația și pentru a stimula industria în Republica Cehă după ce dobânda băncii centrale a atins punctul zero care era așteptat deja de la sfârșitul lui 2012.
Bineinteles ca aceasta politica a fost inspirata de cea a Băncii Naționale Elvețiene, care a impus plafonul pentru franc.
In iulie 2015 cursul coroana cehească s-a apreciat necontrolat pe piaţa valutară până la pragul extrem de toleranţă a băncii centrale. Banca centrală a Cehiei, prima economie fostă comunistă care a intrat în clubul ţărilor dezvoltate, a avut o interventie pe piata valutara cu scopul de a slăbi coroana pentru prima dată de când a introdus limita de curs de schimb de 27 de coroane pentru un euro în 2013, conform comentariilor publicatiilorBloomberg şi Financial Times.
Problema este inflatia, care poate fi tinuta sub control doar prin deprecierea cursului coroanei. Uneori BNC reuseste sa faca asta doar prin mesaje scurte aruncate in piata, alteori este nevoie de injectare pe piata de capital.