CONVERTOR
in
Rezultat:
Rezultat+TVA:
TVA:
Amenda record pentru o banca importanta, fiindca a manipulat rata dobanzii
Amenda record pentru o banca importanta,…
100 de milioane de dolari este amenda primit de o…
Suedia se confrunta cu probleme dupa ce a eliminat aproape complet banii lichizi din circulatie
Suedia se confrunta cu probleme dupa…
Parlamentul Suediei cauta solutii pentru a forta cumva bancile comerciale…
Creditele continua sa se scumpeasca, ROBOR se apropie de 3% pe an
Creditele continua sa se scumpeasca, ROBOR…
Creditele in lei cu dobanda variabila vor continua sa fie…
Credite online cu semnatura electronica, peste 1500 de credite intr-o singura luna
Credite online cu semnatura electronica, peste…
O noua institutie de creditare isi updateaza serviciile la noul…
Cursul valutar leu euro, o buna oportunitate pentru moneda nationala
Cursul valutar leu euro, o buna…
Pentru marti, 22 mai 2018, BNR afiseaza cursul leu/euro la…

Banca Chinei este cea care stabileste cursul valutar renminbi chinezesc (yuan)

Banca Chinei este cea care stabileste cursul valutar renminbi chinezesc ( yuan ). Pana in anul 2008, Banca Populara a Chinei stabilea schimbul cursul yuan chinezesc dolar, in functie de un cos de valute insa dupa acest moment , s-a inceput calculul doar in functie de moneda americana, o ocazie foarte buna pentru Beijing de a-si promova exporturile. Acest lucru s-a intamplat doar pana in iunie 2010,cand la insistentele prelungite ale SUA, Beijing-ul a anuntat ca va reincepe calcularea schimbului yuan dolar in functie de principalele valute. Desi multi sperau acest moment nu a coincis insa si cu inceperea unei aprecieri fortate a yuanului, dupa cum au anuntat autoritatile chineze imediat dupa anuntul privind cursul renminbi( yuan )-dolar. Banca Chinei a specificat ca este hotarata sa administreze mult mai eficient evolutia cursul renminbi pentru a reusi sa obtina o stabilitate economica si financiara.
Era evident ca tara nu si-ar dori un curs valutar yuan prea volatil, care ar pune economia sub semnul incertitudinii. Multi dintre analisti se asteptau insa la o depreciere a yuanului ca urmare a liberalizarii cursului de schimb. Acest regim de flotare controlata, ce s-a desfasurat intre 2005 si 2008 functioneaza prin calculul yuanului in functie de un cos de valute: dolari, euro, yeni, woni coreeni, dolari Singapoe, ringgiti malaezieni, ruble rusesti, dolari australieni, bahti thailandezi si dolari canadieni. In iulie 2008, China a fixat cursul yuanului de dolar, fata de care era permisa o variatie zilnica de 0,5%, motivatia centrala a acestei decizii fiind necesitatea de a proteja economia de efectele daunatoare ale influxului de capital care au provocat asa zise bule ale activelor pe piata chineza, ducand economia intr-o zona impredictibila. Din acel moment statul chinez a mentinut aproape impietrit cursul valutar yuan dolar aproape de valoarea 6,83 yuani/dolar, reusind asta doar prin achizitia anuala de milarde de euro si dolari. Aceste cumparaturi s-au realizat prin sistemul bancilor de stat avand insa ca rezultat negativ ingreunarea accesibilitatii firmelor la fonduri. La mijlocul anului 2011, FMI recomanda statului chinez sa relaxeze putin cursul yuan pentru a stimula economia. Conform CNN, economistul Nigel Chalk declara ca un renminbi puternic ar spori finantele populatiei si automat puterea de consum, ducand astfel trendul spre o economie de consum bazata pe servicii. In perioada 2008-2010 China a legat la dolarul american moneda nationala, reusind astfel sa tina renminbi la o valoare destul de scazuta, primind din aceasta cauza acuzatii din partea SUA ca ii dezavantajeaza pe exportatori si dezechilibreaza comertul mondial.
La inceputul anului 2015 Banca Centrala a Chinei a taiat cursul de referinat al yuan, provocand o depreciere socanta si aducand razboiul valutelor intr-o noua faza. In august conversia yuan dolar a suferit cea mai mare scadere din ultimele decenii iar asigurarile statului ca acest lucru nu se va mai repeta au adus o stare de tensiune in piata. In teorie aceasta politica monetara ar avea rolul de stimula exporturile, aflate in acel moment intr-o perioada de declin, avand in vedere ca a doua economie a lumii se bazeaza pe venitul obtinut din exporturi.
Autoritatile de la Beijing intentionau sa introduca yuanul in cosul valutelor de rezerva al FMI, insa institutia a sugerat ca moneda Chinei nu a aratat ca poate fi o moneda de libera circulatie la nivel international.
Autoritatile de la Beijing intentionau sa introduca yuanul in cosul valutelor de rezerva al FMI, insa institutia a sugerat ca moneda Chinei nu a aratat ca poate fi o moneda de libera circulatie la nivel international. Din acest motiv Banca Chinei a trebuit sa permita tranzactiilor valutare sa influenteze cotatia valutara yuan mult mai mult.
Aceste miscari de politica monetara sugereaza ca economia Chinei evolueaza mult mai prost decat era estimat, yuan-ul slab pune in pericol exporturile internationale si automat economia mondiala iar Banca SUA ar amana cresterea dobanzii cheie doar ca sa dea putere dolarului in fata yuan.
La acel moment cursul valutar yuan/euro si yuan/dolar era la maxime istorice ceea ce arata ca politica valutara de la Beinjing era mult prea restrictiva mai ales in conditiile unei economii slabite si a unei balante comerciale dezechilibrate. Insa acestea sunt efectele unei devalorizari fortate a renminbi si nu a efectului natural al pietei valutare, ceea ce inseamna ca Beijing-ul nu isi doreste un yuan slab.