CONVERTOR
in
Rezultat:
Rezultat+TVA:
TVA:
Amenda record pentru o banca importanta, fiindca a manipulat rata dobanzii
Amenda record pentru o banca importanta,…
100 de milioane de dolari este amenda primit de o…
Suedia se confrunta cu probleme dupa ce a eliminat aproape complet banii lichizi din circulatie
Suedia se confrunta cu probleme dupa…
Parlamentul Suediei cauta solutii pentru a forta cumva bancile comerciale…
Creditele continua sa se scumpeasca, ROBOR se apropie de 3% pe an
Creditele continua sa se scumpeasca, ROBOR…
Creditele in lei cu dobanda variabila vor continua sa fie…
Credite online cu semnatura electronica, peste 1500 de credite intr-o singura luna
Credite online cu semnatura electronica, peste…
O noua institutie de creditare isi updateaza serviciile la noul…
Cursul valutar leu euro, o buna oportunitate pentru moneda nationala
Cursul valutar leu euro, o buna…
Pentru marti, 22 mai 2018, BNR afiseaza cursul leu/euro la…

Cursul franc elvetian BNR ( CHF )

Curs franc elvetian BNR la zi

Cursul francului ( CHF ) ofera traderilor posibilitatea tranzactionarii formand una dintre cele mai interesante si picante perechi valutare, care a oferit de-a lungul timpului surprize placute dar si neplacute. Urmarind acest curs franc elvetian BNR vom observa cateva momente culminante ale perechii, indiferent fata de ce valuta este vorba.
Privind astfel luna mai 2015, vorbind despre supraevaluarea monedei nationale Fritz Zurbruegg, membru al Board-ului SNB, intr-un interviu acordat presei elvetiene, transmis de Reuters, si preluat de Agerpres sustine evolutia multumitoare a francului elvetian fata de alte valute, avand in vedere lovitura primita de dobanzile negative, banca fiind pregatita sa deprecieze francul, aceasta fiind supraevaluata. Dobanda la depozitele in franci fusese micsorata pana la 0.75%, pentru a face depozitele mai putin atractive. Zurbruegg a afirmat ca Banca Elvetiei si-ar putea extinde bilantul, acesta fiind un semn clar ca institutia este gata sa intervina pe piata valutara pentru a deprecia francul.
La inceputul 2015, Banca Nationala a Elvetiei a surpins total prin renuntarea la pragul minim de 1,20 franci pentru un euro, astfel ca In primul trimestru al anului, francul elvetian s-a apreciat cu 15% fata de euro si cu 2% in raport cu dolarul si yenul japonez.
Un comunicat al Bancii Elvetiei sustine ca “SNB va ramane activa pe piata valutara, daca va fi necesar, pentru a influenta conditiile monetare”. Aprecierea francului a alimentat toate ingrijorarile privind cresterea economiei si dependenta de exporturi, in acea perioada au fost multe companii din Elvetia care au concediat sute de angajati, din cauza expectativei ca pe fondul aprecierii francului veniturile din export vor fi afectate. In acest fel existau temeri ca Elvetia va intra in prima recesiune, asta dupa momentul crizei economice de dupa 2008.
Ridicarea plafonului minim de 1.2 franci/euro a provocat la doar 3 luni dupa aceea , cea mai mare scadere economica dupa perioada 2008, din cauza scaderii masive a exporturilor. In primele 3 luni ale anului PIB-ul Elvetiei s-a micsorat cu 0.1%, acesta fiind primul semn ca tara va intra in recesiune, dupa cinci ani de liniste.
Pe 15 ianuarie Banca centrala a Elvetiei a luat hotararea de eliminare a pragului ce mentinea in echilibru acest curs franc elvetian BNR si euro, de 1.2 franci pentru un euro si acest lucru a afectat exporturile cel mai mult. Banca a explicat decizia luata sugerand ca anumite costuri ar fi fost prea mari in caz contrar, si anume 100 miliarde de franci, asta doar in luna ianuarie, pentru ca in fiecare zi banca centrala cheltuia miliarde de franci si din toate optiunile existente, eliminarea pragului a fost cea mai coerenta decizie de luat.
La inceputul anului urmator, in ianuarie 2016, presedintele SNB, sustinea ca ar fi binevenita o scadere a francului, ajutand economia, insa unii specialisti nu il sustineau in totalitate, si mai mult speculau faptul ca este un mesaj cu substrat. Presedintele facea referire exact la presiunile care au existat in piata in anul 2015, dupa ridicarea plafonului minim, ajutand astfel exporturile sa isi revina, prin scaderea francului.
Aceste declaratii au ridicat semne de intrebare si asupra cursuluI francului fata de leu, avand in vedere numarul mare de creidte in franci, plasate in Romania. Insa analistii romani sunt de parere ca acestea ar fi doar simple declaratii, avand in vedere ca Elvetia si moneda ei, francul vor fi mereu un refugiu in situatii de criza globala, pentru ca sunt un teritoriu neutru, unde sunt cele mai multe banci in private banking. Astfel, cursul francului este condamnat sa ramana in ape linistite. Valoarea francului in raport cu celelalte valute este in primul rand stabilita de raportul cerere/oferta, declara economistul Aurelian Dochia, administrator în cadrul BRD Group Societe Generale, pentru ca orice moment de criza apare, toata lumea se refugiaza in tari cum este Elvetia, ceea ce face din franc o moneda in continua apreciere.
Insa unii economisti considera ca mesajul presedintelui SNB avea destinatie interna, pentru exportatori, incercand sa sugereze ca Banca Centrala isi va schimba pozitia si nu va mai sustine deprecierea francului si va lasa fortele pietei sa isi spuna cuvantul.
Insa Elvetia va incerca mereu sa scada cursul francului, fiindca CHF este o moneda de refugiu pentru toti investitorii. Toate crizele economice si financiare, criza datoriilor suverane si orice dezechilibru financiar global are drept urmare aprecierea francului chiar pana la niveluri record.
Bineinteles ca aprecierea francului i-a lovit insa pe cei care au avut credite in franci, acestia fiind chiar multi la numar, din cauza dobanzii mici. In Romania, 14% din totalul imprumuturilor in valuta sunt in franci elvetieni.
Cursul leu/franc este puternic afectat de evolutia altor perechi valutare, EUR/CHF şi EUR/RON
Un euro era 1,6 franci, asta inainte de falimentul Lehman Brothers , iar perechea EUR/CHF a ajuns la 1,44 la sfârşitul lunii octombrie 2008. Între aprile şi decembrie 2009, EUR/CHF se bătea între 1,50-1,52.
Criza datoriilor suverane din Europa, al carei apogeu a fost momentul in care se vorbea despre bailout-ul din Grecia, a adus o depreciere rapidă a monedei europene până la 1,31 franci.
Apoi, aprecierea francului din august-septembrie 2010, de la 1,38 la 1,28, a fost urmat de o scurtă revenire a euro şi apoi de problemele Irlandei şi bailoutul de la sfârşitul lunii noiembrie. Asta a făcut ca francul să se aprecieze faţă de euro până la sfârşitul anului până la un nivel de 1,24 unităţi.
Un alt varf al crizei, a fost bailout-ul Portugaliei din aprilie, problemele continuand pe parcursul anului 2011. Astfel euro s-a depreciat constant până la un minim de 1,1833 franci, revenindu-si doar dupa ce Grecia a votat noile conditii de austeritate si a fost apta pentru a primi urmatoarea transa de imprumut de 12 miliarde de euro, cursul euro/franc intorcandu-se spre nivelul de 1.22 franci.
Banca Elvetiei a a vut mai multe interventii pe piata valutara, prin care incerca deprecierea francului, luand in considerare ca o moneda puternica scade exporturile. Insa de fiecare data orice efect a fost de scurta durata. Singura sansa a francului de a se deprecia in raport cu euro si dolar, este existenta unei stabilitati financiare de lunga durata, datoriile suverane sa scada si sa fie o crestere globala puetrnica. Aceste 3 conditii sunt insa aproape imposibil de indeplinit concomitent.

Fii întotdeauna la curent cu fluctuatiile de curs franc elvetian BNR!