CONVERTOR
in
Rezultat:
Rezultat+TVA:
TVA:
Canada si Uniunea Europeana au facut primul pas in cadrul Acordului CETA
Canada si Uniunea Europeana au facut…
CETA – Acordul Economic si Comercial Cuprinzator, se refera la…
Uniunea este ingrijorata de starea comunitatii europene daca Brexit-ul are loc
Uniunea este ingrijorata de starea comunitatii…
Conform agentiei Reuters, Ministrul de Finante al Germaniei este profund…
Bitcoin, moneda cu cea mai rapida crestere
Bitcoin, moneda cu cea mai rapida…
Bitcoin este moneda cu cea mai puternica si stabila evolutie.…
Evolutia monedei euro depinde clar de politica BCE dar nu afecteaza performantele companiilor, declara Comisarul European Pierre
Evolutia monedei euro depinde clar de…
Sambata, in cadrul unei conferinte desfasurate in nordul Italiei, Comisarul…
Tensiunile legate de conflictul din Coreea de Nord aduce euro la cel mai inalt nivel fata de dolar din ultimii 2 ani
Tensiunile legate de conflictul din Coreea…
Conform Bloomberg, racheta balistica lansata de Coreea de Nord asupra…

Evolutia cursului dolarului canadian ( CAD )

Evolutia cursului dolarului canadian ( CAD ) influenteaza puternic miscarile dolarului american, si automat tendintele generale ale pietei valutare. Cursul dolar canadian/ron este si el destul de sensibil la felul in care dolarul canadian reactioneaza fata de evenimentele economoci financiare din Canada.
Putem vedea omiscare puternica in 21 august 2015, cand cu cateva zile inainte avusese loc o scadere puternica a pretului petrolului iar Canada a declarat recesiune tehnica, dupa ce au iesit indicatorii economici ce indicau o contrcatie pe primele cinci luni ale anului. Principala cauza a fost caderea pretului petrolului iar CAD a cazut fata de USD. DE CE? O scadere a dolarului canadian fata de cel american creeaza iluzia ca americanii ar putea prefera produsele importate din Canada, lucru insa care nu s-a adeverit. Aici este vorba despre implicarea Mexicului in sectorul de productie, deorece in Mexic se poate produce de doua ori mai ieftin orice este produs in Canada, conform declaratiei lui Steven Englander, şeful direcţiei Strategie Valutară a G-10, din cadrul Citibank.
Faptul ca dolarul canadian slabeste faţă de dolarul american nu ajută. În ultimii trei ani, moneda Canadei a pierdut 25% faţă de dolarul american, iar moneda mexicană, peso, 21%. In ultimele 12 luni, dolarul canadian a scăzut cu 16% faţă de dolar, dar, practic, a rămas pe loc în ce priveşte peso. Asta inseamna ca devalorizarea dolarului canadian nu a impulsionat exporturile de bunuri fabricate.
Criza financiara globala din 2008 a afectat iremediabil valoarea exporturilor Canadei, aceasta fiind de 32 de miliarde, în luna de vârf din 2008, s-a prăbuşit în timpul crizei financiare insa pana in 2012 s-a estompat ajungand la 30 miliarde de dolari pe lună, iar de atunci a tot scazut ramanand sub nivelul de dinainte de criza.
La inceputul anului 2016, dolarul canadian s-a depreciat la cel mai scăzut nivel de după 2003 faţă de dolar. Aceasta scadere este ingrijoratoare, in conditiile in care o moneda slaba inseamna mancare scumpa. Acest lucru este vizibil in special in scetorul de fructe si legume, avand in vedere ca sunt importate 80% din fructele si legumele consumate , conform Bloomberg si cea mai mare parte vine din SUA. Anaslistii au ajuns la concluzia ca pentru fiecare cent de dolar american cu care canadianul se depreciaza, alimentele importate se scumpesc cu cel putin 1%.
Bineinteles ca presiunea financiara cade pe umerii famiilor cu venit mic, la care cea mai mare parte a banilor se duce pe mancare, dar si pentru cei care locuiesc in regiuni izolate sau indepartate de marile orase situatia este similara. De fapt, mancarea nesanatoasa se ieftineste sau ramane la fel, si se scumpeste doar mancarea sanatoasa, fapt ce are urmari negative pe termen lung pentru populatie si economie.