CONVERTOR
in
Rezultat:
Rezultat+TVA:
TVA:
Amenda record pentru o banca importanta, fiindca a manipulat rata dobanzii
Amenda record pentru o banca importanta,…
100 de milioane de dolari este amenda primit de o…
Suedia se confrunta cu probleme dupa ce a eliminat aproape complet banii lichizi din circulatie
Suedia se confrunta cu probleme dupa…
Parlamentul Suediei cauta solutii pentru a forta cumva bancile comerciale…
Creditele continua sa se scumpeasca, ROBOR se apropie de 3% pe an
Creditele continua sa se scumpeasca, ROBOR…
Creditele in lei cu dobanda variabila vor continua sa fie…
Credite online cu semnatura electronica, peste 1500 de credite intr-o singura luna
Credite online cu semnatura electronica, peste…
O noua institutie de creditare isi updateaza serviciile la noul…
Cursul valutar leu euro, o buna oportunitate pentru moneda nationala
Cursul valutar leu euro, o buna…
Pentru marti, 22 mai 2018, BNR afiseaza cursul leu/euro la…

Cursul valutar leva bulgareasca (BGN)

Banca Bulgariei stabileste un curs valutar leva bulgareasca ( BGN) in functie de conditiile financiare din piata, cu scopul de a mentine moneda la un nivel avantajos.
Membra UE incepand cu anul 2007, Bulgaria face de asemenea parte din institutii internationale importante cum ar fi: ONU, NATO, FMI, BERD, OCDE, OSCE SI OCEMN,avand un comert fructuoas cu Romania, datorata atat vecinatatii cat si similitudinilor culturale si sociale. Produsele ce fac parte din comertul dintre cele doua tari sunt: produse minerale, in special combbustibili, produse chimice, materiale plastice, cauciuc, masini si echipamente electrice, din Romania in Bulgaria, iar tara noastra importa de la ei produse alimentare, vegetale, masini si aparate electrice, produse chimice.
Unul dintre cele mai grele momente pentru moneda Bulgariei a fost la finele lui 1996, cand, asemenea Romaniei se confrunta cu o inflatie exploziva, in combinatie cu criza financiara globala. Guvernul de la Sofia a fost aproape de colaps din toate punctele de vedere, fiind foarte aproape de faliment. Oamenii povestesc cum s-au trezit, de la o luna la alta, ca nu isi mai pot cumpara nici macar toata hrana necesara din salariu, fara sa mai fie vorba si de alte cheltuieli, si asta din cauza preturilor care explodasera.
In 1996 inflatia era 174.4%, iar in 1997 ajunsese la 1077.5%. Era un dezastru, tara avea un curs valutar leva bulgareasca in depreciere de la 500 de leva in raport cu dolarul la finele lui ‘96, pana la 2200 leva peste doar 2 luni, in februarie 1997. Au urmat proteste in strada, cu inlaturarea guvernului care a fost acuzat in exclusivitate pentru situatia critica. Nemaiavnad nici un control asupra situatiei, Banca Bulgariei a incheiat un acord cu Fondul Monetar International pentru a fixa cursul leva bulgareasca de marca germana, in speranta de reusi stoparea expansiunii inflatiei si recastigarea increderii in piata. Insa prin acest tratat Bulgaria a pierdut o parte din propria putere.
Banca centrală şi-a pierdut puterea când ţara s-a angajat într-un acord cu Fondul Monetar Interna­ţio­nal şi alţi creditori interna­ţio­nali, în iulie 1997, leva fiind ancorată de marca germană. Deşi avea obiectivul de a reduce inflaţia, de a majora rezervele naţionale şi de a reface încrederea în piaţă, acor­dul a reprezentat o lovi­tură serioasă dată suvera­nităţii Bulgariei.
In perioada anilor 1990, in Bulgaria era un curs valutar leva bulgareasca stabilit din pacate de banci in falimnet, publice si private iar banii de la populatie erau varsati in companiile gigant care nu faceau decat sa inghita necontenit fonduri imense deoarece erau imprumutate cu miliarde pentru a proteja interesele fostului regim, care avea inca radacini puternice. Bineinteles ca bancile asa zis private erau de fapt controlate de oamenii vechiului regim, din fosta Securitate. Singurii care se descurcau bine in aceasta perioada erau patronii caselor de schimb valutar, pentru ca toata lumea vroia sa scape de banii adunati la saltea, in schimbul valutei. Asta a durat pana cand Banca Centrala a introdus reglementari privind modul de functionare al caselor de schimb valutar.
In februarie 2013, in doar cateva zile, facturile consumatorilor la electricitate s-au dublat au urmat proteste puternice care in final au dus la caderea guvernului Borisov. Cu un sistem fiscal mult mai flexibil si mai bine reglementat decat cel al Romaniei, Bulgaria reusea totusi sa se descurce. Cursul valutar leva bulgareasca era  fixat, fiind reglementat de un Consiliu Monetar si astfel importurile extracomunitare nu atrageau dupa sine atat de multe riscuri. In plus taxele si impozitele au ramas fixe de peste 20 de ani, ceea ce asigura un mediu de afaceri mult mai atragator pentru investitorii straini. In multe privinte sistemul bulgar de impozite este mai bine structurat, firmele depun declaratii fiscale doar o data pe an, nu trimestrial ca la noi, iar recuperarea TVA-ului este certa si rapida, intrucat statul este obligat sa plateasca dobanzi daca depaseste termenul de 45 de zile.
In plus, cursul valutar leva euro, pe care il au, fiind fix este mult mai avantajos, fata de cursul fluctuant. In septembrie 2016 FMI da vesti bune Bulgariei, anuntand imbunatatirea estimarilor privind cresterea economica, de la 2.3%-la 3%, acest fapt datorandu-se in special cresterii consumului privat. Pentru anul 2016, Ministerul Bulgar de Finante estimeaza un avans al economiei mai mare decat cel prevazut oficial, 2.1%. Aceasta crestere ajuta tara sa isi micsoreze deficitulfiscal la 0.8%. FMI subliniaza ca aceasta imbunatatire, alaturi de controlul atent al datoriei publice, ii va ajuta sa protejeze moneda nationala. Inca din anul 1997, in Bulgaria functioneaza un Consiliu Monetar, un sistem bine pus la punct care leaga moneda bulgara de euro la un curs valutar leva/euro fix.