CONVERTOR
in
Rezultat:
Rezultat+TVA:
TVA:
Amenda record pentru o banca importanta, fiindca a manipulat rata dobanzii
Amenda record pentru o banca importanta,…
100 de milioane de dolari este amenda primit de o…
Suedia se confrunta cu probleme dupa ce a eliminat aproape complet banii lichizi din circulatie
Suedia se confrunta cu probleme dupa…
Parlamentul Suediei cauta solutii pentru a forta cumva bancile comerciale…
Creditele continua sa se scumpeasca, ROBOR se apropie de 3% pe an
Creditele continua sa se scumpeasca, ROBOR…
Creditele in lei cu dobanda variabila vor continua sa fie…
Credite online cu semnatura electronica, peste 1500 de credite intr-o singura luna
Credite online cu semnatura electronica, peste…
O noua institutie de creditare isi updateaza serviciile la noul…
Cursul valutar leu euro, o buna oportunitate pentru moneda nationala
Cursul valutar leu euro, o buna…
Pentru marti, 22 mai 2018, BNR afiseaza cursul leu/euro la…
Suedia se confrunta cu probleme dupa ce a eliminat aproape complet banii lichizi din circulatie

Suedia se confrunta cu probleme dupa ce a eliminat aproape complet banii lichizi din circulatie

Parlamentul Suediei cauta solutii pentru a forta cumva bancile comerciale sa continue sa foloseasca banii lichizi si sa continue operatiunile cu numerar, asta in conditiile in care Suedia este prima tara din lume in care platile cu bani in numerar sunt pe cale de disparitie. La magazine, muzee sau restaurante poti plati in momentul de fata doar cu cardul sau alte unitati mobile. Se pare insa ca acest fenomen are si dezavantaje, existand riscul aparitiei unui blocaj in piata si exista inca o categorie de persoane care nu reuseste sa se descurce la fel de bine cu partea digitala, si anume batranii. Chiar si majoritatea bancilor au eliminat complet operatiunile cu numerar, iar asta provoaca mari probleme in unele zone.

Conform informatiilor Agerpress, rolul Parlamentului este acum de a reinventa legea de functionare a Bancii Centrale astfel incat bancile sa fie obligate sa foloseasca din nou numerarul. Aceste conditii sunt asteptate insa doar de la bancile care au conturi deschise pe numele suedezilor, si cu depozite de peste 70 de miliarde de coroane. In principiu se cere ca orice cetatean sa aiba posibiliatea de a retrage bani cash din orice punct bancar situat laa o distanta de maxim 25 de km de locuinta.

Totusi, legea ramane destul de flexibila si permisiva pentru ca nu sunt impuse conditiile prin acre bancile vor fi nevoite sa asigure acets lucru. Ele nu trebuie obligatoriu sa aiba un punct de lucru deschis, fiind acceptate si servicii prin intermediari, masini sau servicii la domiciliu.

Insa reprezentantii Asociatiei Bancilor din Suedia sunt revoltati intrucat aceste conditii sunt impuse doar anumitor banci, si nu se refera si la retailerii, marii dezvoltatori care ar putea folosi numerar, prin urmare este o incalcare a legii concurentei, plus ca le va aduce o crestere a costurilor cu pana la 100 de milioane de coroane pe an, cifra care nu corespunde deloc cu cea estimata de Comisia Parlamentara, de maxim 15 miloane coroane pe an, costuri aferente acetsor servicii.

Guvernatorul Bancii Centrale a Suediei este de asemnea de parere ca lipsa numerarului ar fi ingrijoratoare in anumite situatii de criza si ca ar fi ideala folosirea unei monede digitale pentru a a asigura buna functionare a sistemului public de plata.


Taguri: banca comerciala, bani lichizi, Suedia