CONVERTOR
in
Rezultat:
Rezultat+TVA:
TVA:
Decizia BNR: dobanzi plafonate la credite si diferentiate dupa tipul de moneda si credit
Decizia BNR: dobanzi plafonate la credite…
Leul inregistreaza azi o usoara scadere in raport cu principalele…
Certificate Tezaur cu randament de 3% si cursul valutar euro
Certificate Tezaur cu randament de 3%…
Pentru 27 martie 2018 BNR afiseaza un curs valutar euro…
Cursul euro leu, foarte aproape de un prag istoric
Cursul euro leu, foarte aproape de…
Cursul leului se apropie de un prag istoric fata de…
Recomandarile FMI in privinta dobanzilor la credite si cursul valutar euro
Recomandarile FMI in privinta dobanzilor la…
Consultarile dintre FMI si autoritatile romane privind dobanzile la credite…
Cursul valutar euro/leu influentat de Robor
Cursul valutar euro/leu influentat de Robor
Miercuri, 14 martie cursul euro/leu a fost 4.6622, o urcare…
Recomandarile FMI in privinta dobanzilor la credite si cursul valutar euro

Recomandarile FMI in privinta dobanzilor la credite si cursul valutar euro

Consultarile dintre FMI si autoritatile romane privind dobanzile la credite au dus la concluzia ca modificarile legislative care afecteaza dobanzile la creditele acordate in Romania prin plafonarea acestora  si a preturilor la care persoanele fizice pot rascumpara datoriile, nu sunt binevenite si vor afecta serios stabilitatea financiara din tara noastra. Aceste schimbari in modalitatea de reglementare vor afecta negativ sistemul financiar in sensul ca economia reala va fi incetinita iar creditele neperformante ar evolua, provocand astfel dezechilbre financiare. Limitarea dobanzilor la creditele acordate persoanelor fizice este una dintre aceste modificari neinspirate, dupa cum subliniaza FMI.

Legea propusa luna trecuta ar urma sa modice Ordonanta 13 din 2011 cu privire la dobanda stabilita prin lege pentru obligatiile banesti, finalizandu-se prin limitarea acesteia la nivelul de maxim 2,5 ori dobanda de referinta BNR. Cel care a inaintat proiectul este senatorul Daniel Zamfir mentioneaza ca dobanzile la depozite sunt prea sczute iar creditele acordate in prezent au un pret prea mare. In acest proiect, prima Camera de sesizare este Senatul iar Camera Deputatilor are drept final de decizie.

Este vizata si modificare Ordonantei 50/2010 cu privire la contractele de credit pentru persoane fizice prin care cesionarului ii va fi interzis sa ceara de la debitor, in calitate de consumator, mai mult decat dublul sumei achitate de acesta atunci cand a cumparat creanta de la cedent. In acest fel persoana aflata in executare isi poate lua inapoi bunul daca ii plateste firmei recuperatoare dublul sumei cu care acesta, adica cesionarul a cumparat respectivul bun de la banca.


Taguri: dobanzi, euro, curs valutar