CONVERTOR
in
Rezultat:
Rezultat+TVA:
TVA:
De ce creste petrolul si cum influenteaza cursul valutar
De ce creste petrolul si cum…
Pentru prima data in ultimii 4 ani, pretul barilului de…
Cum evolueaza piata imobiliara in 2018
Cum evolueaza piata imobiliara in 2018
Specialistii in tranzactii imobiliare, din cadrul companiei de consultanta CBRE,…
Inflatia depaseste 5% iar cursul leului scade masiv
Inflatia depaseste 5% iar cursul leului…
Institutul National de Statistica ( INS) a anuntat datele pentru…
Curs valutar BNR la zi - ce trebuie sa stii pentru a iesi in castig
Curs valutar BNR la zi -…
Cu ce te poate ajuta să fii întotdeauna la curent…
Cum afecteaza cursul valutar creditele romanilor
Cum afecteaza cursul valutar creditele romanilor
Ziua de miercuri, 24 aprilie 2018 vine cu o noua…
Inflatia depaseste 5% iar cursul leului scade masiv

Inflatia depaseste 5% iar cursul leului scade masiv

Institutul National de Statistica ( INS) a anuntat datele pentru preturile de consum, prin care se masoara inflatia. Acestea au crescut comparativ in aprilie, fata de anul trecut, cu 5,2%, cea mai mare crestere de preturi avand loc la fructe si legume.

Pentru ultimele 12 luni, cele mai mari majorari de preturi au fost la produsele nonalimentare, si anume de 7,2% iar alimentele au avut o crestere a preturilor de 4%.

In privinta inflatiei, INS calculeaza 2 indici, unul in functie de evolutia preturilor de consum, pentru care avem 4,3% anul acesta iar cel de-al doilea, este rata medie a inflatiei, calculata in functie de IPC, a fost anul acesta 2,8%.

Fructele si alimentele proaspete au avut cele mai mari cresteri, de aproape 14%. Dintre produsele nonalimentare, gazele naturale au fost vedeta, cu o crestere de mai mult de 10%, energia electrica si termica cu o marire de 2% iar carburantii cu 4%. In privinta serviciilor, se pare ca transportul aerian si-a crescut cel mai mult preturile, cu 4,5%.

Aceste date ale inflatiei au provocat inainte sa apara, o slabire a cursului leu/euro, in special pe fondul crizei politice actuale, euro ajungand la valoarea de 4,66 lei, prag de care s-a lovit si a inregistrat o usoara scadere. Anuntul presedintelui Klaus Iohannis prin care ii cere public demisia prim-ministrului Viorica Dancila a provocat tulburari in ziua de vineri, pe piata financiara romaneasca,dolarul american ajungand la 3,8596 lei, declaratia presedintelui fiind urmare a refuzului prim-ministrului de a participa la intalnirea de mediere intre Guvern si BNR.


Taguri: leu, euro, inflatie