CONVERTOR
in
Rezultat:
Rezultat+TVA:
TVA:
Amenda record pentru o banca importanta, fiindca a manipulat rata dobanzii
Amenda record pentru o banca importanta,…
100 de milioane de dolari este amenda primit de o…
Suedia se confrunta cu probleme dupa ce a eliminat aproape complet banii lichizi din circulatie
Suedia se confrunta cu probleme dupa…
Parlamentul Suediei cauta solutii pentru a forta cumva bancile comerciale…
Creditele continua sa se scumpeasca, ROBOR se apropie de 3% pe an
Creditele continua sa se scumpeasca, ROBOR…
Creditele in lei cu dobanda variabila vor continua sa fie…
Credite online cu semnatura electronica, peste 1500 de credite intr-o singura luna
Credite online cu semnatura electronica, peste…
O noua institutie de creditare isi updateaza serviciile la noul…
Cursul valutar leu euro, o buna oportunitate pentru moneda nationala
Cursul valutar leu euro, o buna…
Pentru marti, 22 mai 2018, BNR afiseaza cursul leu/euro la…
Formularul 600, haos total, cand trebuie depus?

Formularul 600, haos total, cand trebuie depus?

Desi in doar cateva zile toate persoanele cu profesii liberale, sau venituri din activitati independente, adica medici, avocati, notari, producatori, actori, jurnalisti, mediatori, arendasi sau cei care au venituri din chirii ar fi obligati sa depuna declaratia 600, se pare ca Guvernul inca nu s-a hotarat daca este obligatorie sau nu. Acest formular anunta Fiscul daca persoanele in cauza vor avea pe anul in curs castiguri din aceste activitati care vor fi mai mari de 22800 lei. Paradoxul consta in faptul ca acetia vor plati taxe pe sumele declarate chiar daca ei vor inregistra venituri zero, calculul facandu-se pe baza sumelor incasate in 2017. In alte cuvinte veti plati taxe la ANAF pentru anul 2018 in functie de ce sume ati declarat in 2017. Chiar si pentru angajatii ANAF este o nebuloasa totala, intrucat si ei sunt nedumeriti de modificarile legislative aparute peste noapte, si neavand o explicatie la sutele de intrebari ale contribuabililor exasperati.

In cifre asta inseamna, conform declaratiei sefului ANAF: la un salariu minim contributia de pensie si sanatate este de 665 lei, pentru care dupa primul trimestru din 2018 se va plati 1995 lei. Pentru 1 an intreg asta inseamna aproximativ 8000 lei, la care se adauga impozitul pe venit de 10%, ajungand astfel la 22.800 lei. Din acesti bani, pe un an dai ca si taxe la stat suma de 9500 lei. Sau daca ai diferite surse de venit, in afara salariilor, le aduni, scoti suma finala pe an, care se imparte 12, pentru fiecare luna. Daca valoarea cumulata este mai mare de 1900 lei/luna astunci ai obligatia de a depune declaratia 600, in caz contrar nu. Dar daca suma castigata lunar este mai mica de 1900 lei, iar persoana cu activitate independenta nu are si alte venituri de natura salariala, va ramane fara asigurari de sanatate si pensie publica.

Dacă suma câştigată lunar este sub 1.900 de lei, iar persoana în cauză nu are venituri de natură salarială, practic, rămâne fără asigurări de sănătate sau de pensie publice.

Insa acum noutatea venita din partea Guvernului este ca trebuie sa se hotarasca daca elimina complet taxa din formularul 600 sau mareste plafonul de 1900 lei, si astfel depunerea  trebuie amanata, lucru care se poate face doar prin ordin de ministru, si ulterior Guvernul sa elimine taxa, insa pentru ca taxele de sanatate si pensii trebuie platite, trebuie gasita alta forma de declarare a veniturilor din activitati independente.


Taguri: PFA, formularul 600