CONVERTOR
in
Rezultat:
Rezultat+TVA:
TVA:
Amenda record pentru o banca importanta, fiindca a manipulat rata dobanzii
Amenda record pentru o banca importanta,…
100 de milioane de dolari este amenda primit de o…
Suedia se confrunta cu probleme dupa ce a eliminat aproape complet banii lichizi din circulatie
Suedia se confrunta cu probleme dupa…
Parlamentul Suediei cauta solutii pentru a forta cumva bancile comerciale…
Creditele continua sa se scumpeasca, ROBOR se apropie de 3% pe an
Creditele continua sa se scumpeasca, ROBOR…
Creditele in lei cu dobanda variabila vor continua sa fie…
Credite online cu semnatura electronica, peste 1500 de credite intr-o singura luna
Credite online cu semnatura electronica, peste…
O noua institutie de creditare isi updateaza serviciile la noul…
Cursul valutar leu euro, o buna oportunitate pentru moneda nationala
Cursul valutar leu euro, o buna…
Pentru marti, 22 mai 2018, BNR afiseaza cursul leu/euro la…
De ce creste petrolul si cum influenteaza cursul valutar

De ce creste petrolul si cum influenteaza cursul valutar

Pentru prima data in ultimii 4 ani, pretul barilului de petrol a atins si chiar a depasit pragul psihologic de 80 de dolari. Motivul este dat se pare, de situatia exploziva din Venezuela si Iran, dupa cum informeaza Agerpres. Pretul titeiului a avut in dimineata aceasta o crestere de 90 de centi, depasind putin pragul de 80, apoi a revenit sub acest nivel.

Privin in urma, acum un an pretul barilului Brent era mai putin de 50 de dolari adica aproape de 2 ori mai putin fata de nivelul de anul acesta. Aceasta pozitie a pretului titeiului este destul de nesigura insa, daca ne gandim ca ultimii indicatori arata exporturi de petrol ale americanilor mai mari,  ceea ce teoretic duce la scaderea cererii, iar acesti doi factori ar trage pretul in jos.

Se pare ca aceasta crestere nu este insa nejustificata, ea vine pe fondul incertitudinii in ceea ce priveste productia oferita de Iran si Venezuela, asta dupa ce SUA  a luat decizia de a renunta la acordul programului nuclear iranian pentru a aplica sanctiuni conducerii de la Teheran. Specialistii de la banca Commerzbank sunt ingrijorati din cauza scaderii continue a productiei de petrol a Venezuelei, care este puternic zdruncinata de o criza economica si politica, cu un viitor presedinte care nu ofera prea multa liniste in randul cetatenilor. Daca SUA se hotaraste sa interzica importul de titei din Venezuela, asta va insemna iesirea din piata a 400.000 de barili de petrol.

In Iran situatia este la fel de tensionata dupa ce compania Total a anuntat ca va continua proiectele initiate doar cu acordul SUA. Compania franceza Total a semnat anul trecut un contract in valoare de 2 miliarde de dolari, una dintre cele mai mari investitii primite de Iran, cu o valoare finala totala de 4,8 miliarde de dolari, derulata pentru dezvoltarea unui parc gazifer. Insa miercuri, compania Total a anuntat ca isi va retrage investitia daca nu primeste din partea SUA o derogare de la sanctiunile internationale impuse Iranului.

Cursul valutar euro este puternic influentat de cotatia petrolului, orice tensiune pe piata titeiului avand urmari directe in fluctuatia principalelor valute internationale.


Taguri: pret, petrol, curs valutar euro