CONVERTOR
in
Rezultat:
Rezultat+TVA:
TVA:
Cursul valutar euro/leu influentat de Robor
Cursul valutar euro/leu influentat de Robor
Miercuri, 14 martie cursul euro/leu a fost 4.6622, o urcare…
Masinile Diesel interzise, cum afecteaza cursul euro
Masinile Diesel interzise, cum afecteaza cursul…
In ultimul timp se vorbeste din ce in ce mai…
Drive-E, noul motor in 3 cilindri pentru noul SUV Volvo XC40
Drive-E, noul motor in 3 cilindri…
Volvo face un pas inainte si lanseaza pentru noul model…
Romanii isi pot fi din nou proprietari prin “Prima Casa”
Romanii isi pot fi din nou…
Conform declaratiei directorului Fondului National de Garantare a Creditelor pentru…
Incepand cu 14 februarie, Uber va indica tariful exact al cursei prin “upfront pricing”
Incepand cu 14 februarie, Uber va…
Uber aduce o utilizatorilor din Romania o facilitate deja folosita…
Cursul valutar euro in Croatia in urmatorii ani

Cursul valutar euro in Croatia in urmatorii ani

Premierul Croatiei, Andrei Plenkovic, a anuntat luni, 30 octombrie ca adoptarea monedei euro in urmatorii opt ani este un tel care trebuie atins cu orice pret, conform agentiei Reuters. De asemenea se urmareste si aderarea la Mecanismul european al ratelor de schimb, inainte de anul 2020. Este greu de zis o data exacta dar se urmareste ca data  de aderare cel tarziu in 7-8 ani de acum inainte.

Datoria publica, care momentan este aproape 80% din PIB, este principalul motiv care impiedica Croatia sa adopte moneda in prezent. Ar trebui pana in 2020, aceasta datorie sa ajunga pana la cel mult 72%, asta cu un deficit bugetar mai mic de 1%.
Un alt scop precis al guvernului de la Zagreb este intrarea in programul ERM II ( mecanismul ratelor de schimb ), si asta in urmatorii 3 ani, adica inainte ca Zagreb sa preia presedintia UE.
Banca Centrala a Croatiei lucreaza deja la acest proces, mentinand kuna, moneda oficiala a Croatiei, in limite de variatie foarte inguste, intre 7.3 si 7.7 pentru un euro, si are interventii foarte rare , si asta doar pentru a reduce presiunea asupra monedei.
 
Din totalul de 28 a statelor membre UE, doar noua inca nu au preluat moneda euro, dar se asteapta ca si acestea sa faca acest pas la un moment dat, asta cu exceptia Danemarcei si Marii Britanii care au anuntat ca nu sunt interesate de Uniunea Monetara.
Sunt insa si state membre UE ( Polonia, Cehia, Ungaria ) care nu tin neaparat sa faca preia moneda euro, si asta din cauza diferentelor majore dintre Est si Vest si a beneficiilor unei politici monetare independente.

 

 


Taguri: moneda euro, UE, PIB