CONVERTOR
in
Rezultat:
Rezultat+TVA:
TVA:
Amenda record pentru o banca importanta, fiindca a manipulat rata dobanzii
Amenda record pentru o banca importanta,…
100 de milioane de dolari este amenda primit de o…
Suedia se confrunta cu probleme dupa ce a eliminat aproape complet banii lichizi din circulatie
Suedia se confrunta cu probleme dupa…
Parlamentul Suediei cauta solutii pentru a forta cumva bancile comerciale…
Creditele continua sa se scumpeasca, ROBOR se apropie de 3% pe an
Creditele continua sa se scumpeasca, ROBOR…
Creditele in lei cu dobanda variabila vor continua sa fie…
Credite online cu semnatura electronica, peste 1500 de credite intr-o singura luna
Credite online cu semnatura electronica, peste…
O noua institutie de creditare isi updateaza serviciile la noul…
Cursul valutar leu euro, o buna oportunitate pentru moneda nationala
Cursul valutar leu euro, o buna…
Pentru marti, 22 mai 2018, BNR afiseaza cursul leu/euro la…
Cum afecteaza cursul valutar creditele romanilor

Cum afecteaza cursul valutar creditele romanilor

Ziua de miercuri, 24 aprilie 2018 vine cu o noua marire a indicelui ROBOR la 3 luni, aceasta fiind a 4-a zi consecutiva de ascensiune pentru indicatorul in functie de care se calculeaza costul si evolutia fiecarui credit cu dobanda variabila. ROBOR  a atins astfel valoarea de 2.42%, in comparatie cu 2.28% , valoarea inregistrata marti, dupa cum informeaza BNR. Indicele a mai avut o valoarea apropiata abia in anul 2014, in data de 24 octombrie, adica 2.42%. Pentru ROBOR la 6 luni, care este folosit pentru calculul dobanzilor acordate la creditele ipotecare BNR anunta valoarea de 2.54%, in crestere fata de 2.52% valoarea de marti.

ROBOR la 9 luni, adica rata dobanzii pentru creditele interbancare a vaut in schimb o crestere moderata, de la 2.57% la 2.60%, iar indicele la 12 uni a urcat de la 2.62% cat a fost marti, pana la 2.65% miercuri.

Daca facem o comparatie cu valorile inregistrate anul trecut, la inceputul anului 2018, ROBOR ERA 2.05% iar in aceeasi perioada a anului trecut, dupa datele furnizate de BNR, ROBOR avea valoarea de 0.87%.

ROBOR este calculat zilnic de catre BNR, prin media aritmetica a cotatiilor inregistrate la zece banci comerciale, alese de BNR.
De ce creste ROBOR?

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, sustine ca sunt mai multi factori care influenteaza evolutia indicelui, cei mai importanti fiind inflatia si lichiditatea din piata. ROBOR va avea mereu o valoare superioara ratei inflatiei, deci daca inflatia creste, va creste si ROBOR iar lichiditatea scazuta le impinge pe bancile comerciale sa se imprumute mai scump intre ele, adica la un ROBOR mare.

Cum se stabileste indicele ROBOR?
Pe baza unui calcul de medie aritmetica, in functie de informatiile aduse de primele 10 banci din piata, care in functie de nevoia mai mica sau mai mare de lichiditate, se imprumuta intre ele. Daca banii aflati in circulatie sunt mai putini, ei devin mai valorosi iar dobanda la imprumuturi creste. Astfel ROBOR este de fapt  medie a dobanzilor la acre bancile se imprumuta intre ele, deci cu cat nevoia de bani lichizi este mai mare cu atat creste si ROBOR.


Taguri: ROBOR, credite, dobanzi